Domov Oprema Blazina za nosečnice

Blazina za nosečnice

blazina za nosečnice

Blazina za nosečnice velja za enega izmed nepogrešljivih nakupov, ko se pripravljate na novega družinskega člana. Namen blazine je zagotavljanje čim bolj udobnega položaja med dojenjem dojenčka, s čimer se razbremeni mamico, hkrati pa se poskrbi tudi za čim bolj udobno lego dojenčka. Čeprav je blazina za nosečnice v prvi vrsti torej pripomoček za udoben položaj med dojenjem ali prehranjevanjem dojenčka, pa je njena uporaba mnogo bolj raznovrstna. Blazino za nosečnice tako mnoge mamice uporabljajo že veliko prej, preden rodijo.

Za kaj vse lahko uporabljamo blazino za nosečnice?

Kot že omenjeno jo mamice najpogosteje uporabljajo kot pripomoček pri dojenju ali hranjenju po steklenički. Blazina razbremeni ramena in križ, zato je dojenje mnogo bolj udobno. Mnoge nosečnice pa blazino uporabljajo za spanje in počivanje še preden rodijo, saj je mogoče z njo udobno podložiti trebušček in noge v nosečnosti. Blazina za nosečnice je še zlasti primerna pri spanju na boku. Blazino mnoge mamice s pridom uporabijo tudi po prihodu iz porodnišnice, če so bile pri porodu šivane – blazina je v tem primeru namenjena blažitvi bolečin pri sedenju. Blazino je mogoče uporabiti tudi, ko spečega dojenčka položimo na ravno podlago – z blazino lahko ovijemo njegov majhen telešček in poskrbimo, da se med spanjem ne obrne na hrbet (nevarnost zadušitve pri polivanju in bruhanju novorojenčkov) in da se dojenčke počuti čim bolj varno. Blazino za nosečnice nekateri starši polagajo tudi v otroško zibelko ali posteljico, kjer je namenjena zaščiti pred udarci dojenčka ob stranice posteljice – v tem smislu blazina služi kot obloga, je pa potrebno biti pri tem pazljiv, da ne bi prišlo do zadušitve. Ko otrok nekoliko zraste in se prične intenzivno gibalno razvijati, lahko blazino položimo na tla, kjer služi kot ovira, ki jo mora otrok pri plazenju premagati.

Kakšna naj bo blazina za nosečnice?

Idealno je, da blazina sega od glave do kolen nosečnice, še sploh če jo nosečnica uporablja za spanje na boku. Velikost blazine mora biti torej takšna, da si jo mamica lahko namesti okoli telesa. Mora biti tudi dovolj čvrsta, da se pri uporabi dojenček ne ugreza vanjo. Pazljivi moramo biti tudi pri izbiri materiala, iz katerega je narejena blazina – ogibati se je potrebno umetnih materialov in namesto tega kupiti blazino iz bombaža ali katerega drugega naravnega materiala.

Je uporaba blazine za nosečnice varna za dojenčka?

Raziskave so pokazale, da uporaba blazine za dojenje pri dojenčkih ne povzroča kakršnih koli razvojnih motenj. Kot pri dojenju brez blazine, je potrebno tudi pri uporabi blazine paziti na pravilno tehniko dojenja – pravilno pristavljanje dojenčka k prsim. Pri tem je najpomembneje to, da dojenčka enakomerno dojimo na obeh straneh, tako da ne prihaja do asimetrije pri njegovem telesnem razvoju. Dojenčka pri dojenju obrnemo na bok in ga v tem položaju pristavimo na prsi, tako da se s svojim trebuščkom dotika materinega. Blazina lahko pri tem služi za razbremenitev in ne more poškodovati ali razvojno ovirati dojenčka.