Mastitis ali zamašeni mlečni vod – kakšna je razlika?

Mastitis ali zamašeni mlečni vod – kakšna je razlika?

mastitis zamašen mlečni vod

Ko se mamica prvič sreča z dojenjem, običajno hitro ugotovi, da je dojenje precej zahtevna veščina, ki od nje zahteva veliko učenja, vztrajanja in prilagajanja. Čeprav gre za naravno danost, dojenje pogosto ne poteka brez težav in povsem samodejno. Tako otrok kakor mater se morata dojenja naučiti in se privaditi drug na drugega. Kljub temu pa dojenje pogosto spremljajo še nekatere druge težave, med njimi so precej pogoste mastitis in zamašeni mlečni vodi. Čeprav mnogo mamic meni, da gre za dve podobni stanji in da zamašeni mlečni vodi vedno vodijo v mastitis, gre za dve različni težavi, ki imata tudi različen izvor.

Razlike med mastitisom in zamašenim mlečnim vodom

Mastitis predstavlja bakterijsko okužbo dojke, ki se lahko pojavi ne samo pri doječih materah, temveč tudi pri nedoječih materah, nosečnicah ali celo majhnih otrocih. Najpogosteje se z mastitisom vendarle srečujejo doječe mamice, običajno kmalu po porodu, čeprav se mastitis lahko pojavi tudi v kasnejših fazah dojenja. Točnega vzroka, zakaj do mastitisa prihaja, do danes še niso ugotovili. Pogosto so strokovnjaki in svetovalci za dojenje mnenja, da je mastitis posledica prevelikih obremenitev matere takoj po porodu in premalo počitka, ki ga žensko telo v tem občutljivem obdobju nujno potrebuje. Mastitis prepoznamo po oteklem in pordelem mestu na dojki, ki je na otip zelo boleče, huda bolečina je prisotna tudi pri dojenju. Mastitis spremlja tudi visoka telesna temperatura in splošno slabo počutje. Pri mastitisu je potrebno obiskati zdravnika, pogosto je potrebno tudi zdravljenje z antibiotiki. Za doječe matere so na voljo antibiotiki, ki preko mleka ne vplivajo na doječega otroka. Čeprav je dojenje v tem času zelo boleče, je z njim potrebno nadaljevati in zastoj v dojki s prsti iztisniti ven.

Zamašeni mlečni vod za razliko od mastitisa ne potrebuje zdravljenja z antibiotiki. Prepoznamo ga po bolečem in oteklem mestu na dojki, značilna je tudi pordela koža v tem predelu. Zamašenega voda ne spremljajo vročina in splošno slabo počutje, kot pri mastitisu. Zamašeni mlečni vodi pogosto vodijo v mastitis, ni pa to nujno, med obojim je tudi zelo težko razločevati. Na splošno velja, da v kolikor doječa mater poleg bolečine v dojki občuti še druge simptome, ki so podobni simptomom gripe, lahko sklepa, da ima mastitis. Dojenček se lahko pri zamašenem mlečnem vodu na prizadeti dojki doji nemirno ali pa jo v celoti zavrača, saj je tok mleka drugačen.

Da gre za mastitis vemo, ko se v dojki pojavi boleče, oteklo in otrdelo mesto. Če gre zgolj za kljuvajočo bolečino, ni pa mogoče zatipati otrdelega in oteklega mesta, potem po vsej verjetnosti ne gre za mastitis, temveč za glivično infekcijo.

Zakaj pride do mastitisa?

Najpogosteje do mastitisa prihaja zaradi nepravilne tehnike dojenja (slabo, nepravilno pristavljanje dojenčka) in če mati dojenčka ne pristavlja dovolj redno ter pogosto. Mastitis se lahko pojavi tudi v primerih, da dojenček preskoči obrok (ga prespi, noče sesati, ker so prsi prepolne, itd.), če je na prsi nekaj dolgo časa pritiskalo (naramnica od modrčka, materin prst pri dojenju) ter premalo počitka matere.

Topli in hladni obkladki, masaža in počitek

Ko doječa mati opazi prve znake mastitisa ali zamašen mlečni vod, mora začeti z domačim zdravljenjem. Bolečino in oteklino si je potrebno blažiti s hladnimi obkladki. Pred podojem je priporočljiv topel tuš ali topli obkladki, kar pomaga, da mleko lažje steče. Zamašene mlečne vode lahko učinkovito razvozlamo s pravilno masažo. Kljub bolečini s kazalcem in sredincem nežno pritisnemo na oteklo mesto in krožno masiramo od roba dojke proti bradavici. Če masažo izvajamo pod toplim tušem je toliko bolj učinkovita. Cilj tega je, da zastoj z masiranjem izločimo iz dojke. Najboljše domače zdravilo zoper obe boleči nadlogi pa je počitek in pogosto dojenje. Ne priporoča se dodatnega črpanja s pomočjo prsne črpalke, saj le to stimulira nastanek mleka. Pomaga tudi spremenjen položaj pri dojenju – najbolje je, da mati otroka položi na hrbet in se na vse štiri postavi nad njim – tako gravitacija naredi svoje, da mleko bolje steče.

Če se mastitis pojavi kmalu po že prebolelem mastitisu, je to običajno znak, da telo ni pozdravilo prvotne infekcije.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani