Nova pravila za uporabo otroških avtosedežev

Nova pravila za uporabo otroških avtosedežev

avtosedež 15 mesecev

Otroški avtosedeži so eden izmed tistih delov otroške opreme, pri nakupu katere je večina staršev še posebej pozorna. Vsi starši si namreč želimo svojim otrokom tudi med vožnjo zagotoviti maksimalno varnost. Avtosedeži morajo zato dojenčkom in malčkom zagotavljati ustrezno varnost med vožnjo in v primeru trkov oziroma nesreč. Že leta 2014 je Evropska komisija sprejela nov standard (ECE R129), ki se je ukvarjal s področjem testiranja otroških avtosedežev oz. z otroškimi zadrževalnimi sistemi. Tovrstni standardi so zelo pomembni, saj staršem zagotavljajo, da so avtosedeži ustrezni glede na kriterije za naše tržišče ter da so homologirani. Pri novih pravilih tako ne gre za nove zakonske določbe, ampak za večjo zahtevnost testa, s katerim bodo odslej preizkušali ustreznost avtosedežev.

Katere novosti prinaša nov standard R129?

  • Doslej so se otroški avtosedeži testirali samo za čelne trke, odslej pa bodo testirani tudi za stranske.
  • Vsi avtosedeži bodo morali biti prilagojeni isofix pritrditvi, kar je na otroškem sedežu označeno s splošno veljavno oznako i-Size.
  • Skupine otroških sedežev bodo odslej označene glede na višino oziroma velikost otroka (v cm) in ne več po kilogramih (skupine 0, I, II+III, itd.).
  • Doslej je veljalo, da je potrebno lupinico uporabljati za otroke do 9. meseca starosti, z novim standardom pa prihaja na tem področju do nekaterih sprememb. Tako bodo odslej starši svoje otroke morali prevažati v lupinici v nasprotni smeri vožnje do 15. meseca starosti otroka.

Ali je potrebno stare otroške sedeže z novim standardom zamenjati?

Trenutno je na evropskem tržišču še zelo majhno število sedežev za otroke, ki bi bili testirani v skladu z novim standardom. To pomeni, da zaenkrat starši v trgovinah povečini še ne moremo kupiti avtosedežev, ki bi že prestali teste, ki jih zahteva nov standard. Proizvajalci avtosedežev tako šele sledijo povpraševanju in nove sedeže šele razvijajo. Takšni sedeži za otroke se bodo v splošni rabi uveljavili v prihajajočih letih. To seveda pomeni, da starih sedežev, ki jih naši otroci uporabljajo sedaj, ni potrebno zamenjati, saj je standard R 44/04, po katerih so bili ti sedeži testirani, še vedno v veljavi in bo v veljavi ostal tudi še nekaj let. V prehodnem obdobju bodo v trgovinah z otroško opremo na voljo avtosedeži po starem in po novem testu oziroma standardu. Nov standard trenutno velja samo za otroške sedeže, ki jih uporabljajo otroci do višine 105 cm. Za višje otroke novega standarda zaenkrat še ni, je pa v pripravi. To pomeni, da pri avtosedežih iz skupine II + III (15 – 36 kg) trenutno še ni sprememb. Starši tako zaenkrat še ne bodo kaznovani, če bodo svoje otroke prevažali v otroških sedežih, ki ne bodo imeli standarda R129. Nov standard bo v polnosti stopil v veljavo v naslednjih desetih letih in takrat se bo uporaba tovrstnih sedežev tudi bolj podrobno nadzorovala.

Ali so jahači še dovoljeni?

Mnogi starši za prevoz večjih otrok (nad 105 cm) uporabljajo t.i. jahače. Gre za posebno obliko otroških sedežev, ki imajo samo spodnji del (podlogo) in so namenjeni za otroke med 15 in 36 kg. Ti avtosedeži so pri nas zakonsko še vedno dovoljeni, a jih strokovnjaki za prevoz otrok ne priporočajo. Za večjo varnost je tako veliko boljša izbira otroški sedež – jahač, ki ima naslonjalo za glavo in telo, saj bolje zaščiti otroka v primeru stranskih trkov. Nov standard R129 se sicer ne ukvarja z jahači in jih ne ukinja, saj določa le testiranja za otroške sedeže pod otrokovo višino 105 cm, jahači pa sodijo v skupino nad 105 cm.

Kakšna so druga zakonska določila za prevoz otrok v Sloveniji?

Pri nas moramo otroke zavarovati med vožnjo do višine 150 cm. To pomeni, da moramo otroke zaščititi z ustreznim zadrževalnim sistemom, ki upošteva vse standarde, ki so v veljavi (R44/04 in R129). Starejši standardi se pri tem naj ne bi več uporabljali. Nov standard R129 naj bi zagotovil tudi večjo varnost otrok, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da je poleg kvalitete avtosedežev izjemnega pomena tudi pravilna in dosledna uporaba otroških sedežev. To pomeni, da moramo starši poskrbeti, da otroški sedež vedno trdno in ustrezno namestimo v avtomobil v skladu z navodili proizvajalca. Otrok mora biti med vsako vožnjo tesno pripet s pasovi. O pravilni in dosledni uporabi otroških avtosedežev pri nas starše informirajo in osveščajo v okviru projekta Pasavček.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani