Domov Zdravje Kaj je nuhalna svetlina?

Kaj je nuhalna svetlina?

nuhalna svetlina

Test nuhalne svetline pomeni meritev debeline vratne svetline, na podlagi katerega lahko zdravniki napovejo možnosti za morebitne strukturne ali kromosomske nepravilnosti. Nuhalna svetlina je tekočina, ki v prvem trimesečju zastaja v podkožju vratu zarodka. Meritev nuhalne svetline poteka z ultrazvočno preiskavo, njen namen pa je preveriti, kakšne so možnosti, da bi imel plod kromosomske ali druge nepravilnosti.

Kdaj se dela test nuhalne svetline?

Nuhalno svetlino oziroma debelino vratne svetline zarodka se preverja med 11. in 14. tednom nosečnosti. Meritev je za nosečnice prostovoljna in samoplačniška. Pregled je brezplačen zgolj za nosečnice, starejše od 35 let. Nuhalna svetlina pomeni temeljni presejalni pregled, ki je povsem neškodljiv tako za plod kakor za nosečnico, zato se zanj odloča vse večji odstotek nosečnic.

Kaj bodoči starši izvemo na testu?

Na pregledu zdravniki bodočim staršem določijo predviden datum poroda (PDP). Prav tako pregledajo zarodek in izmerijo debelino vratne svetline. Na podlagi tega nato napovejo možnost kromosomskih ali strukturnih nepravilnosti zarodka.

Kaj pomeni, če je vratna svetlina povečana?

Povečana nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske, genetske, srčne in strukturne napake /nepravilnosti ploda. S pomočjo posebnega programa se lahko izračuna povišano tveganje, katerega meja je 1:300. Če je tveganje večje od 1:300 (npr. 1:50, 1:100, itd.), potem se nosečnico običajno napoti na amniocintezo.

Ali je test nuhalne svetline 100 % zanesljiv?

S testom oziroma meritvami nuhalne svetline zdravniki zgolj napovejo povečane možnosti za kakršne koli nepravilnosti, pri čemer kljub opravljenem testu in ustreznim vrednostim debeline vratne svetline še vedno obstaja možnost strukturnih napak posameznih organskih sistemov pri zarodku ali redka obolenja, ki jih s tovrstnimi ultrazvočnimi meritvami ne moremo ugotoviti. Test nuhalne svetline pokaže zgolj možnost nepravilnosti, pri čemer nikakor niso zajete vse možne okvare ali obolenja, ki lahko prizadenejo plod.

Zakaj in kdaj pride do kromosomsko spremenjenega zarodka?

Tak zarodek nastane, ko je število ali sestava kromosomov drugačna. Najbolj pogosto se zgodi, da je posamezen kromosom potrojen – gre za trisomije (npr. Downov sindom, Edwardsov sindrom, Patau sindrom, itd.).

Komu se priporoča pregled nuhalne svetline?

Test nuhalne svetline se priporoča vsem nosečnicam, saj gre za precej natančen presejalni test, ki nima nikakršnih negativnih stranskih učinkov na plod ali nosečnico. Še posebej priporočljiv je test pri ženskah, ki so zanosile z umetno oploditvijo, saj je pri njih nosečniški hormon beta horionski gonodotropin v prvih treh mesecih nosečnosti višji kakor pri naravni nosečnosti. Pri umetni oploditvi je tudi večja verjetnost mnogo-plodnih nosečnosti. Prav tako se pregled nuhalne svetline priporoča nosečnicam s sladkorno boleznijo, saj se z nuhalno svetlino lahko meri tudi morebitne srčne napake pri zarodku. Test je priporočljiv tudi v primeru nosečnic, starejših nad 35 let, saj je pri njih možnost za kakršne koli kromosomske ali strukturne nepravilnosti plodu večja kot pri mlajših nosečnicah.