Oprema otroške sobe - otroška postelja

Oprema otroške sobe – otroška postelja

otroska postelja

Eden izmed najpomembnejših elementov otroške sobe je gotovo kvalitetna otroška postelja, v kateri je vaš malček varen in katera mu nudi kakovosten ter trden spanec. Na začetku so sicer mnogi starši razočarani, saj dojenčku pripravijo »sanjsko« otroško sobo, v kateri pa novorojenčki in tudi kasneje dojenčki navadno niso pretirano radi sami. Dojenček je v prvem letu starosti namreč rad v bližini svojih staršev. Mnogi, ki otroško posteljico sprva sicer postavijo v otroško sobo, jo tako kmalu po prihodu novega družinskega člana prestavijo v spalnico staršev, kjer imajo otroka blizu. To je smiselno tako iz vidika nočnega dojenja, kakor tudi iz vidika varnosti – novorojenčki so še zlasti nebogljeni in se v primeru bruhanja v posteljici sami ne morejo rešiti oziroma premikati. Zato je pomembno, da je otroška postelja sprva postavljena v bližini staršev. Mnogi starši pa otroke navadijo kar na spanje v njihovih posteljah, kar je sicer lahko izjemno prijetno, a kasneje tudi zelo naporno, saj se otroci, tudi ko so že večji, ne želijo zlepa preseliti v svojo posteljo.

Kdaj otroka prestaviti v lastno posteljo in sobo je seveda stvar odločitve vsakih staršev posebej. Nekateri prisegajo, da je to najbolje storiti, ko je otrok še čisto majhen, nekje v tretjem ali četrtem mesecu, spet drugi starši s tem počakajo na obdobje, ko je otroku takšno spremembo mogoče pojasniti. V vsakem primeru mora biti ključno gibalo za to odločitev dober občutek staršev, ki bodo ob takšni spremembi čutili, da je otrok v svoji postelji in sobi varen.

Otroška postelja – kakšno izbrati?

Na tržišču je seveda ogromno število proizvajalcev in ponudnikov otroške opreme, tudi otroških posteljic. Pri izbiri naj bo na prvem mestu varnost in udobje dojenčka. Najpomembnejše je, da izberemo primeren jogi, po možnosti z antibakterijsko zaščito (prevleko), ki je anatomsko oblikovan in malčku nudi kar najboljšo oporo. Smiselno je, da ima otroška posteljica tudi dvižno stranico in nastavljivo višino za sam jogi, s čimer si olajšamo dvigovanje dojenčka iz posteljice, hkrati pa ga z dvigom stranice zaščitimo, da slučajno ne bi padel iz postelje. Otroška postelja je za varnost dojenčka lahko obložena s posebnimi zaščitnimi prevlekami, ki preprečujejo, da bi se otrok med spanjem in obračanjem udaril ob stranice. V posteljo v dojenčkovem prvem letu ni priporočljivo nameščati vzglavnika in drugih večjih blazin, saj jih otrok ne potrebuje in še zlasti pri novorojenčkih predstavljajo nevarnost za zadušitev.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani