Kako opremiti otroške sobe?

Kako opremiti otroške sobe?

oprema otroske sobe

Otroške sobe in oprema se razlikuje glede na to, koliko star je otrok in koliko prostora imate pri opremljanju na voljo. Seveda je oprema odvisna tudi od tega, ali vaš otrok v svoji sobi biva sam ali pa si jo deli s sorojencem/sorojenci. V kolikor gre za sobo novorojenčka, večina staršev le to začne opremljati že v času nosečnosti oziroma pred prihodom novega družinskega člana, čeprav v resnici večina novorojenčkov svoje sobe nato še nekaj časa ne uporablja. Novorojenčki namreč pogosto želijo biti v bližini staršev, zato običajno spijo v skupni postelji ali pa jim starši posteljico prinesejo v neposredno bližino svoje postelje. Majhni otroci se v ločeni in tihi sobi pogosto počutijo neprijetno ter jih je strah. V tem smislu mnogi strokovnjaki priporočajo, da imajo starši vsaj v prvih mesecih po rojstvu otroško posteljici v bližini svoje, saj s tem lahko pozitivno vplivajo na otrokov čustveni razvoj. Bližina otroške postelje je tudi praktična, saj se otroci po rojstvu ponoči še večkrat hranijo in prebujajo.

Težko je določiti, kdaj je najprimernejši čas za selitev otroka v  njegovo sobo. Takšno odločitev je najbolj smiselno sprejeti, ko sta na to povsem pripravljena starša in lahko na selitev brez večjih travm pripravita tudi svojega otroka.

Otroške sobe za dojenčka

Če dojenčka takoj po rojstvu ali kmalu po tem prestavite v svojo sobo, potem je obvezna oprema otroške sobe baby monitor – z njim namreč starši spremljajo otroka v njegovi sobi. Poleg tega je potrebno otroku pripraviti otroško posteljico, na začetku pa lahko tudi zibelko. Pri izbiri vzmetnice je bolje, da izberemo povsem novo vzmetnico, ki ima antibakterijsko prevleko. V posteljico za dojenčka ne nameščamo nobenih blazin ali igrač, saj se v prvih mesecih življenja lahko z njimi zaduši. Dovolj je spalna vreča in odeja, s katero dojenčka pokrijemo. Nekateri starši uporabljajo tudi posebno blazino, s katero dojenčka v prvih mesecih podložijo, da se ne prevrača na hrbet (nevarnost zadušitve).

Poleg postelje potrebujemo v otroški sobi dojenčka še previjalno mizo, ki jo lahko postavimo kar na komodo z otrokovimi oblačili. Pri izbiri previjalne podloge ali mize je pomembno, da imamo dovolj poličk in predalov, v katerih shranimo vse potrebno za nego dojenčka.

V začetnem obdobju otrok še ne potrebuje veliko igrač, zato jih lahko shranimo kar v predal komode ali v posebno škatlo/vrečo za shranjevanje igrač.

Temperatura v otroški sobi naj bo med 20 in 21 stopinjami Celzija, poskrbeti pa je potrebno tudi za ustrezno vlažnost zraka v sobi (okoli 55%). Na vsebnost vlage v zraku je potrebno biti pozoren zlasti v času zimskih mesecev in kurilne sezone.

Otroške sobe za predšolskega otroka

Malčki od enega leta naprej že potrebujejo več prostora in so bolj pozorni na svet okoli sebe, zato je pomembno, kako opremimo njihovo otroško sobo. V prvi vrsti mora biti pohištvo varno – predale in vrata omar zato zaščitimo pred odpiranjem, prav tako moramo paziti, da na police, katere otrok že doseže, ne polagamo težjih stvari, ki bi jih lahko potegnil nase. Velik del otroške sobe v tem obdobju je namenjen igri, zato je primerno na tla namestiti igralno podlogo ali mehko preprogo, na kateri bo otrok preživel večino časa. Igrače mu moramo vselej ponuditi na njemu primerni višini, kjer jih brez težav lahko sam doseže. Mnogi malčkom v sobe namestijo tudi posebna igrala – šotore, otroške kuhinje, poganjalce, ipd. Soba naj bo dobro osvetljena in vselej primerno ogreta/prezračena.

Poleg igre lahko igralno površino uporabljamo tudi za previjanje, v kolikor v sobi zmanjka prostora za posebno previjalno mizo. Na police, katere otrok že doseže, lahko namestimo otroške knjige, tako da si jih otrok lahko samostojno vzame, ko jih želi pogledati.

Pustite otroku, da sodeluje pri opremljanju otroške sobe (npr. pri izbiri stenskih tapet, okraševanju sobe, izbiri barv sten in posteljnine ipd.), saj bo s tem svojo sobo zares čutil za svojo.

Otroške sobe za otroka šolarja

Otrok šolar potrebuje več prostora za pisalno mizo in udoben stol, nekaj manj pa za igranje. Še vedno je prav, da otroku v tem obdobju pustimo prostor za ustvarjanje in igranje, toda tega je lahko manj kot v predšolski dobi. Če otrok rad bere, mu lahko v sobo namestimo knjižno polico za njegove knjige, če rad sestavlja sestavljanke, mu omogočimo poleg pisalne mize še dodatne ravne površine. V tem obdobju so otroške sobe še vedno pisane in okrašene, najbolje da izbiro motivov prepustimo kar otroku. Poseben prostor namenimo tudi učenju, učbenikom in šolski torbi. Oblačila v omari pa namestimo dovolj nizko, da jih bo šolar lahko sam dosegel in pospravljal.

Otroške sobe za najstnika

Najstniki bodo svojo otroško sobo kaj kmalu opremili in oblikovali po svoje. Prostor za igro bo nadomestil kotiček za ustvarjanje, branje, poslušanje glasbe ali sanjarjenje. Najstniki ne marajo, da jim njihov svet barvamo po svoje, zato je prav, da si sobo opremijo po svojih željah. Seveda pa so starši še vedno tisti, ki morajo pregledovati, da najstnik svojo sobo tudi pospravlja in ohranja v njej red.

Otroške sobe, ki si jih otrok deli s sorojenci

Skupna soba je primerna rešitev, če so razlike med sorojenci majhne. V kolikor je med brati in sestrami veliko let razlike, bo skupna soba lahko vir prenekaterega spora in težave. Najstnik ali mladostnik bo težko sobival s predšolskim otrokom, saj imata različne interese, konec koncev pa tudi različne obveznosti in potrebe. V primeru velikih starostnih razlik se je zato bolje, če imamo možnost, odločiti za ločene sobe. Skupna soba je v primeru majhnih starostnih razlik zelo smiselna in tudi praktična. Otroci se namreč tako lahko skupaj igrajo, skupaj pa tudi spijo in se pri tem ne počutijo same. Skupna soba tako sorojence pogosto močno poveže, na ta način pa se tudi naučijo skupnega bivanja ter prilagajanja. Ko postanejo sorojenci šoloobvezni, so si v skupni sobi lahko tudi dober zgled pri učnem delu.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani