Domov Oprema Kakšna duda je za otroka najboljša?

Kakšna duda je za otroka najboljša?

kaksna duda

O koristnosti in škodljivosti dude se prej ko slej sprašujemo vsi starši, čigar otroci uporabljajo dudo. V mnogih situacijah je duda za starše odlična in priročna rešitev, z njo se včasih potolaži sicer še tako neutolažljiv jok. Otroci se na dudo navežejo in jim je lahko v veliko čustveno oporo. V preteklosti je veljalo, da je duda zelo škodljiva, saj na dolgi rok povzroča večje deformacije dlesni in zob pri otrocih. Danes se o škodljivosti dude govori v manjši meri, saj se je oblika dude iz preteklosti do danes močno spremenila in so dude danes oblikovane anatomsko. Kljub temu velja, da je dudo primerno uporabljati tu in tam, dolga, intenzivna in redna uporaba dude pa kljub njeni obliki še vedno lahko pripelje do deformacij.

Kakšne vrste dude poznamo?

Obstajajo dve vrsti dud. Ene so narejene iz lateksa, druge pa iz silikona. Starši so pri nakupu pogosto zmedeni, saj ne vedo, katero vrsto oziroma material je bolje izbrati. Da je duda iz lateksa vemo po tem, da je videti rumenkaste barve, medtem ko so silikonske dude prozorne. Pri vprašanju, katera vrsta dude je boljša, ni enoznačnega odgovora. Običajno je najboljši pokazatelj, katera je boljša,kar dojenček, ki si navadno hitro izbere najljubšo dudo.

Različne oblike dude

Dude se med seboj razlikujejo tudi po obliki. Pri izbiri je najpomembneje, da se velikost in oblika dude lepo prilega obrazu in ustom otroka. To pomeni, da cucelj dude ne sme biti prevelik, saj sicer otroka sili na bruhanje, po drugi strani pa ne sme biti premajhen, saj sicer otrok take dude ne bo želel sesati. Prav tako duda ne sme biti tako velika, da bi otroku zapirala nos ali pa ga vidno tiščala v lica. Ko so dojenčki še čisto mali, jim duda povzroča prenekatero težavo. Duda jim pogosto pada iz ustk, saj je še ne znajo dobro obdržati v njih. Strokovnjaki tudi priporočajo, da v prvih treh mesecih dude otroku ne dajemo ali pa jim jo dajemo v čim manjši meri, saj lahko povzroča sesalno zmedo, kar se odraža kot težave pri dojenju. Tudi če dudo otroku predstavimo pozneje, se nanjo običajno navežejo zelo hitro in poleg staršev postane njihova glavna tolažnica.

Koliko dud kupiti?

Če vaš otrok lahko zaspi samo s pomočjo dude, potem je zelo pomembno, da imate doma vsaj dve enaki dudi. Če slučajno eno zgubite ali ne najdete, imate tako pri roki vselej drugo. Duda je ena izmed najbolj iskanih stvari, predvsem to velja ponoči, ko starši otroka skušajo hitro uspavati nazaj, saj se veliko otrok prebudi, ko jim med spancem duda pade iz ust. Nekateri starši se zato odločijo, da bodo kupili dudo, ki se sveti v temi in jo je ponoči tudi lažje najti. Duda tudi ni večna in jo je potrebno vsake toliko zamenjati. Eden iz razlogov je ta, da otrok velikost cuclja preraste in potrebuje večjo, lahko pa se duda tudi obrabi (ko jo otrok med izraščanjem zob grizlja, jo lahko celo pregrizne), zato je potrebno kupiti novo.

Kako očistimo dudo?

Dudo je potrebno vsakodnevno razkužiti oziroma sterilizirati. Če želimo dudo samo na hitro očistiti, je to najlažje storiti pod tekočo vodo. Duda se naj ne bi nikoli očistila tako, da jo da najprej v svoja usta nekdo od staršev in jo nato ponudi dojenčku. Na ta način namreč v dojenčkova usta zanesemo bakterije in bacile, ki jih on v svoji ustni votlini sicer še nima in jih tudi ne bi imel, če jih tja ne bo zanesli starši. Za učinkovito sterilizacijo dude je mogoče uporabiti sterilizator, sicer pa je dudo mogoče razkužiti tudi tako, da jo za nekaj minut pustimo v vreli vodi.

Je korist dude večja od njene škodljivosti za rast zob?

Strokovnjaki svetujejo, da se odvajanje od dude prične z izraščanjem zob, saj ima duda ne glede na svojo anatomsko uporabo vpliv na oblikovanje dlesni in rast zob. O tem, ali je duda škodljiva ali koristna, se prerekajo celo strokovnjaki, v osnovi pa gre vselej za odločitev staršev, ali in koliko bo imel otrok dudo. Najbolje je, da otroku dude nikoli ne potiskamo v usta, ampak mu jo ponudimo zgolj, ko vidimo, da izraža močen sesalni refleks. Pri uporabi dude je po mnenju strokovnjakov najpomembneje, da jo otrok ne uporablja dolgo časa in zelo intenzivno – uporaba tu in tam na otroku ne bi smela pustiti trajnejših posledic. Če otroku dudo vzamemo naenkrat in na silo, se pogosto zgodi, da se otrok navadi sesanja palca, kar je še bolj problematično, kakor sesanje dude. Ne glede na to, da je odvajanje od dude lahko stresno tako za starše kakor za otroka, je pri tem vselej treba imeti pred očmi dejstvo, da v prvem razredu ni junaka, ki bi v šolo še hodil z dudo, torej boste svojega otroka od dude gotovo odvadili tudi vi.