Domov Oprema Kakšne plenice izbrati?

Kakšne plenice izbrati?

plenice

Eden izmed najpomembnejših pripomočkov za nego novorojenčka, ki si ga je potrebno pripraviti že pred njegovim rojstvom, so plenice. Čeprav gre za osnovno stvar, ki jo vsak dojenček nujno potrebuje, izbira pravih plenic za vašega dojenčka pogosto ni lahka stvar. Na policah trgovin se namreč pojavlja ogromno različnih blagovnih znamk, povrh vsega pa se v zadnjih letih vse več govori tudi o pralnih plenicah. Kakšne plenice torej izbrati za našega dojenčka?

Na kaj paziti pri izbiri plenic?

Vse blagovne znamke plenic za enkratno uporabo običajno obljubljajo, da bo dojenček v njihovih pleničkah suh več ur, celo vso noč in da se mu ritka ne bo vnela. Vsak starš želi svojemu otroku najboljše, zato večini ni vseeno, kakšne plenice bodo izbrali za dojenčka. Glede na to, da ima dojenček plenice na sebi dan in noč, je še kako pomembno, da je izbira prava, saj je od njih v veliki meri odvisno dobro počutje dojenčka. Običajno je dobro poslušati nasvete prijateljev, ki sami že uporabljajo plenice in tako iz prve roke lahko povedo, kako se je določena blagovna znamka plenic obnesla pri njihovem malčku. Še pomembneje kakor to pa je, kako se na izbrane plenice odzove dojenček sam. Dojenčki preko svoje kože in splošnega razpoloženja hitro pokažejo, ali jim plenice odgovarjajo ali ne. Seveda imajo nekateri dojenčki bolj občutljivo kožo kakor drugi, zato vsem ne odgovarja ista vrsta plenic. Starši se pogosto odločajo tudi za tiste plenice, ki so dovolj vpojne, da ohranjajo dojenčka suhega preko noči. Pomemben dejavnik je seveda tudi cena, pri čemer se je potrebno zavedati, da včasih cenejše blagovne znamke v kvaliteti ne zaostajajo za bolj uveljavljenimi in prepoznavnimi. Paziti je potrebno tudi na to, da so plenice narejene udobno in da so elastične, da pri zapenjanju dojenčka ne tiščijo v stegna in trebušček.

Kdaj plenice zamenjati?

Plenice je potrebno zamenjati, če opazite, da ima dojenček po njih vneto ritko – če se to zgodi enkrat ali dvakrat, še ni potrebe za preplah, v kolikor pa se vnetja redno ponavljajo, je bolje, da preizkusite drugo znamko plenic. Če opazite, da določene plenice ritke ne ohranjajo suhe, ampak po uri ali dveh postanejo slabo vpojne, potem je take plenice smiselno menjati za take, ki dobro vpijajo in katere bodo otrokovo kožo ohranjale suho.

Plenice za enkratno uporabo ali pralne plenice?

Na to vprašanje je težko odgovoriti enoznačno. Običajno se starši delijo v dve skupini – eno, ki prisega na običajne plenice, in drugo, ki je navdušena nad pralnimi. Pralne plenice so namenjene večkratni uporabi. Na trgu se pojavlja več različnih znamk in potiskov tovrstnih plenic, saj zlasti v zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljene. Pralne plenice danes uporabljajo tudi že v nekaterih vrtcih po Sloveniji. Mnogi starši se zanje odločajo tudi zato, ker naj bi se na ta način prihranilo veliko denarja, spet drugi so prepričani, da predstavljajo plenice za enkratno uporabo veliko odpadkov. Tako ena kakor druga vrsta plenic ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Plenice za enkratno uporabo so enostavnejše, saj jih po uporabi enostavno zavržemo. Po drugi strani so dražje kakor pralne plenice, ki na začetku predstavljajo večji strošek (kupiti je treba več plenic), nato pa z njimi nimamo več večjih stroškov. Pralne plenice so nekoliko manj priročne, ko z otrokom kam potujemo ali ko smo na obiskih, prav tako moramo pri odločitvi zanje razmišljati tudi o pranju, na začetku tudi vsakodnevnem, da nam plenic ne zmanjka, kar lahko v začetnih mesecih mamici povzroča veliko dodatnega dela.