Domov Nosečnost in porod Da bo porod lažji in hitrejši

Da bo porod lažji in hitrejši

Porod

Ena izmed najpomembnejših stvari pri porodu je po mnenju mnogih zdravnikov, ginekologov in drugih zdravstvenih strokovnjakov, materin odnos in naravnanost do tega posebnega dogodka. Nekatere mamice se pred porodom soočajo z visoko stopnjo tesnobe in strahu, spet druge na porod gledajo kot na nekaj povsem naravnega in vsakdanjega. V vsakem primeru se morajo vse bodoče mamice zavedati, da porod v človeški zgodovini še nikoli ni bil tako varen kot je danes. Razlogi za strah pred smrtjo matere ali drugimi resnimi zapleti so zato v večini primerov povsem neutemeljeni in neupravičeni. Pred porodom je zato smiselno, da bodoče matere verjamejo, da se bo njihova izkušnja iztekla varno in dobro.

Dihanje, dihanje in še enkrat dihanje

Seveda je ključni del poroda pravilno dihanje. Tega se danes porodnice učijo v šolah za starše, kjer jim strokovno osebje pokaže, kako lahko s pravilnim predihavanjem uravnavamo zbranost, bolečino in popadke. Dobro je, da je mati tudi sicer psihično dobro pripravljena – to pomeni, da je pred porodom smiselno vaditi meditativne vaje, vaje dihanja in vaje za sproščanje. V trenutkih poroda se bo tako porodnica lahko prestavila v stanje večje sproščenosti, ki je pomembna zlasti v drugi porodni fazi (iztisk), kjer lahko na lažje iztiskanje ploda bistveno vplivamo z ustrezno sproščenimi mišicami. Pomembno je, da ženska pri porodu zaupa sama vase in najde notranji mir v prepričanju, da bo zmogla vse, kar jo čaka. Dobra samopodoba, samozavest in osredinjenost na cilj – podariti življenje, so tako ključ do uspešnega poroda.

Lajšanje porodnih bolečin

Danes je ženskam na voljo več različnih načinov, da se porod materi olajša. Najprej je tu gotovo pomemben tim, ki sodeluje s porodnico pri porodu. Če je tim dober in mu ženska zaupa, potem je porodnica s porodom že na pol poti. Za telesne ovire je dobra predporodna telovadba in psihološke vaje (meditacija, sproščanje, samonadzor, avtogeni trening). Pomembno je tudi, da je ženska dobro informirana, kar porodnico navadno navda z večjim občutkom zaupanja. Velik vpliv ima tudi nadzor nad zakrčenostjo mišic in nizka poraba kisika. Poleg vsega se danes uporabljajo tudi fizioterapevtske (TENS – transkutana elektro nevro stimulacija) in farmakološke metode (protibolečinska zdravila za intravensko uporabo ali prevodno – epiduralno analgezijo).