Nosečnost po tednih

Nosečnost po tednih

Prvo trimesečje (1-14 teden)

Prvo trimesečje traja od prvega do vključno štirinajstega tedna nosečnosti. Nosečnost po tednih v celoti praviloma traja 40. tednov, vsi dojenčki, ki se rodijo pred dopolnjenim 37. tednom nosečnosti so nedonošeni, rojeni po 42. tednu pa so prenošeni. Prvo trimesečje je še posebej pomembno, saj lahko nosečnica z zdravim življenjskim slogom znatno pripomore k normalnemu razvoju ploda. Če nosečnost načrtujete, se že pred samim nastopom nosečnosti začnite obnašati, kot da ste že noseči. Nosečnost najpogosteje napovedo nekateri znaki: slabost, utrujenost, nihanje razpoloženja in brezvoljnost, boleče prsi, spremembe v okusu in vonju, težave z zaprtostjo, povečano uriniranje, ipd. V tem obdobju se gibajte kot ste se doslej, nikar pa telesnih obremenitev ne povečujte. Vadbo je treba vselej prilagoditi svojemu telesu, zato ga poslušajte. Zdravila, alkohol, cigarete in mamila lahko resno ogrozijo razvoj plodu, pripomorejo pa lahko tudi k spontanemu splavu. Prvi trije meseci nosečnosti veljajo za precej naporne, saj se žensko telo v tem obdobju navaja na novo hormonsko ravnovesje in na burne spremembe. Spet nekatere nosečnice nimajo s prvim trimesečjem nobenim posebnih težav.

Drugo trimesečje (15 – 28 teden)

Otrok je na začetku drugega trimesečja velik 104–114 mm in tehta 50 g – da si lažje ponazorimo: v tem obdobju je velik kakor jabolko. Na koncu tega trimesečja je velik 250 mm (z nogami 350 mm), tehta pa 1,1 kg. Navadno je drugo trimesečje za nosečnico najbolj prijetno obdobje. Slabosti in druge težave iz prvega trimesečja navadno ponehajo, izboljša se počutje, večina nosečnic v tem obdobju žari. Prav tako je to obdobje, ko večina parov svoj veliki dogodek obelodani okolici, kar prinese obilo veselja. Z gibanjem je v tem obdobju smiselno nadaljevati, vselej pa je potrebno z vadbo prenehati, če negativno vpliva na počutje. Najbolj primerne vadbe so plavanje, joga, hoja, vadba za nosečnice ipd. Še vedno je potrebno jesti zdravo in kvalitetno. Opazne so tudi prve spremembe na telesu – ker se koža širi, je zanjo potrebno poskrbeti z olji ali kremami, da se poveča njena elastičnost in prepreči strije.

Tretje trimesečje (29 – 40 teden)

To je zadnje obdobje nosečnosti in nekatere nosečnice se ga močno veselijo, spet drugim se po skorajšnjem koncu nosečnosti toži. Če se je nosečnica do sedaj počutila dobro, potem se bo njeno dobro počutje najverjetneje nadaljevalo tudi v tretjem trimesečju. Seveda postajajo bodoče mamice bolj okorne, trebušček pa večji. Otročiček je na začetku tega obdobja velik okoli 260 mm (z nogicami 380 mm) in težak približno 1250–1400 g. Najpogostejše težave tega obdobja so: krči v nogah (blažimo z magnezijevimi šumečimi tabletami in gibanjem), hemoroidi, krčne žile, otekanje, slabši spanec, slabša prebava, bolečine v križu, zgaga, srbeča koža, zastajanje vode v telesu ipd. Ne glede na vse omenjeno, se morajo bodoče mamice zavedati, da so vse te težave prehodne narave in da ne bo več dolgo, ko se bo telo po porodu povrnilo v svoje naravno ravnovesje. Porod je za telo velik napor in eden izmed čustveno najpomembnejših trenutkov v življenju bodoče mamice in očka, zato se je nanj smiselno pripraviti tako telesno kakor čustveno. Nosečnica naj v zadnjem trimesečju skuša ohranjati nivo fizične pripravljenosti s pogostimi sprehodi po ravnem, za čustveno stabilnost pa lahko pomaga vodeno sproščanje, tehnike dihanja, meditacija, itd.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani