Domov Dojenček in malček 10 stvari, ki jih morate vzeti s sabo na počitnice z malčkom

10 stvari, ki jih morate vzeti s sabo na počitnice z malčkom

morje malček

Poletje je pred vrati in mnogim izmed nas že diši po morju. Morskih počitnic se običajno še bolj kakor odrasli veselijo naši otroci. In če potujemo z malčkom, je zelo pomembna že priprava oziroma pakiranje za na počitnice. Na spletu sicer obstaja veliko raznih seznamov, toda težko najdemo seznam 10 stvari, ki jih nikakor ne smemo pozabiti, ko potujemo na počitnice z malčkom. Da bi bilo vaše pakiranje lažje in bolj organizirano, smo za vas pripravili teh 10 nujnih pripomočkov, ki vam bodo na počitnicah gotovo prišli še kako prav.

1.     Sandali za v vodo

Na voljo so običajni plastični sandali, neoprenski copatki ali pa običajni teva sandali, ki otroške nogice dobro zaščitijo pred ostrimi kamni, skalami in seveda morskimi ježki. Starši običajno najbolj pohvalijo neoprenske copatke, ki so mehki, se lepo prilegajo nogici, nudijo odlično zaščito iz vseh strani, otroka pa ne ožulijo ali tiščijo. Če sandale slučajno pozabite, jih lahko kupite kar v večini počitniških krajev.

2.     Krema za sončenje in zaščitni šotor

Malčkova koža je zelo občutljiva, zato je potrebno poskrbeti za primerno zaščito. Najbolje je izbrati dovolj visok faktor (vsaj 30), in preveriti, da krema za sončenje nudi zaščito pred UVA in UVB žarki. Prav tako je potrebno zaščito obnavljati po vsakem kopanju. Najbolje je izbrati kremo iz naravnih sestavin, saj je otrokova koža ves čas počitnic namazana z njo. Poleg tega je na plaži primerno poskrbeti za zaščitni šotor, ki nudi dovolj sence za igranje. Takšni šotori se običajno zelo priročno zložijo in ne zavzamejo veliko prostora. V času najhujše pripeke (nekje med 10. in 16. uro) pa se je soncu najbolje povsem izogibati.

3.     Igrače

Brez igrač ne gre, še zlasti tistih za na plažo. Najbolj pridejo v poštev razne lopatke, lončki, vedra, zalivalke, napihljivi bazenčki in napihljive blazine. Za fantke so obvezni pripomoček še razni avtomobilčki, tovornjaki in bagri, za deklice pa voziček s punčkami. Dobra alternativa napihljivemu bazenu je tudi manjši čolniček, ki ga lahko uporabimo tudi za vožnjo malčka po vodi.

4.     Obroč za plavanje

Za uživanje v vodi je pri malčkih najbolje uporabiti obroč za plavanje, ki daje malčku veliko prostosti za miganje. Druga opcija so rokavčki, ki pa so primerni za malo večje malčke (nekje od treh let naprej). Za najmlajše (dojenčke) je najboljša izbira Fredo obroč, v katerega lahko dojenčka varno in udobno namestimo.

5.     Kopalke ali plenice za kopanje

Nekateri starši se odločijo za kopalke s plenico, ki je namenjena večkratni uporabi, drugi se odločijo za plenice za enkratno uporabo. Če se odpravljate na zelo obljudene plaže, potem je malčka potrebno obleči v eno izmed obeh variant, v kolikor pa se boste kopali na manjših plažah, kjer ni veliko kopalcev, lahko otroka pustite tudi brez kopalk ali plenic.

6.     Prva pomoč in zdravila

Na počitnice je vedno pametno vzeti tudi nekaj zdravil in pripomočkov, v primeru, da naši malčki zbolijo. Prva pomoč z vsemi povoji in obliži je gotovo pametna izbira, poleg pa je smiselno vzeti še kremo za pike (npr. Kamagel), kremo za odrgnine in opekline (Bepanten), gel z aloe vero za opečeno kožo, sirup za zniževanje vročine/proti bolečinam (Daleron), kapljice za vnetje ušes (npr. Tobrex), fiziološka tekočina (za čiščenje noska), sredstvo proti komarjem, zdravila proti driski, razkužilo, kremo proti alergijam in termometer za merjenje telesne temperature. S sabo pa nikakor ne smemo pozabiti niti potrdil o zavarovanju v tujini za vse družinske člane.

7.     Voziček, poganjalec ali kaj tretjega

Če se vaš malček še rad vozi v vozičku, potem je to idealen pripomoček tako za večerne sprehode kakor, ko se odpravljate na plažo. Namesto vozička lahko s sabo vzamete marelo, ki zasede manj prostora v avtomobilu. Za malo večje otroke je odlična izbira poganjalec, s katerim se sami poganjajo na sprehodu.

8.     Prenosna posteljica ali varovalna ograja

S sabo je smiselno vzeti prenosno posteljico, ki se jo enostavno postavi in ne zavzame pretirano veliko prostora. V kolikor pa imate v počitniški hišici, sobi ali apartmaju na voljo običajno posteljo, lahko s sabo vzamete varovalno ograjo, ki se jo namesti na rob postelje in malčku preprečuje, da bi ponoči padel iz nje. Varovalna ograja zavzame precej manj prostora kakor prenosna posteljica. V kolikor vzamete prenosno posteljico, s sabo nikar ne pozabite vzeti še mreže proti komarjem. Če je malček navajen spalne vreče, je s sabo smiselno vzeti tudi to. Nikar ne pozabite niti na razne ninike, igrače in druge pripomočke, ki malčku pomagajo zaspati.

9.     Pripomočki za previjanje

V kolikor je malček še v pleničkah, je s sabo priporočljivo spakirati paket plenic, vlažilne robčke, previjalno podlogo, tetra pleničko in kremo za ritko. Čas morja je po drugi strani idealen čas za odvajanje od pleničke in navajanje na kahlico, zato v primeru, da je otrok dovolj star in na to pripravljen, lahko na morju poskusite tudi s tem. V tem primeru s sabo spakirajte kahlico in spodnje perilo za otroka.

10.   Kapica in zaščitna oblačila

Za sprehode, plažo in gibanje na prostem je najbolj nepogrešljiva gotovo kapica, ki malčka ščiti pred neposrednim soncem. Kapica naj bo zračna, iz lahkotnih materialov in naj pokriva obraz in vrat. Zelo primerna izbira so slamniki ali kapice iz blaga, ki zadaj pokrijejo tudi velik del vratu. Poleg kapice ali klobučka je s sabo priporočljivo vzeti tudi zaščitna oblačila – lahkotne majice svetlih barv, ki jih otrok lahko nosi na plaži, ko se igra, lahko pa tudi za v vodo. Izberite majice, ki jih ni škoda, saj ta oblačila po veliki verjetnosti po počitnicah ne bodo več primerna za nošnjo.