Domov Učenje in vzgoja 5 poletnih taborov, ki bodo navdušili vašega šolarja

5 poletnih taborov, ki bodo navdušili vašega šolarja

poletni tabor

Poletne počitnice so za šolarje še posebej vesel in pričakovan čas. Med počitnicami je namreč dovolj časa za igranje, druženje s prijatelji, brezskrbno raziskovanje in odkrivanje novih stvari. Starši si običajno ne moremo vzeti toliko prostih dni, kolikor imajo otroci počitnic, zato je marsikdo izmed nas zaskrbljen, kako bo njegov otrok preživljal počitnice, ko bo on v službi. Dobra rešitev tega so razni poletni tabori, ki so organizirani po vsej državi in so namenjeni druženju, spoznavanju, učenju, raziskovanju in kvalitetnemu preživljanju prostega časa. Na ta način so zadovoljni tako naši šolarji, kakor tudi starši, ki brez skrbi vemo, da je za našega otroka dobro poskrbljeno. Predstavljamo vam 5 zanimivih namigov za poletne tabore, ki bodo vašega šolarja gotovo navdušili!

1.     Mednarodni poletni jezikovni tabor

Za tiste šolarje, ki se že učijo tujih jezikov in jih to področje zanima, je odlična izbira kateri izmed mednarodnih jezikovnih taborov, na katerih se otroci spoznajo z otroci iz drugih držav, prav tako pa so iz tujine tudi učitelji. Komunikacija na tovrstnih taborih poteka v več jezikih, otroci pa se na taboru sploh ne bodo zavedali, da se učijo novega jezika, saj učenje poteka po metodi CLIL, kar pomeni učenje novega skozi zabavne aktivnosti. Otroci na takšnih taborih osvojijo nove jezike, stkejo nova čezmejna prijateljstva, krepijo svoje socialne in komunikacijske veščine, gradijo na svoji samozavesti in se učijo samostojnosti. Ker znanje tujega jezika odpira marsikatera vrata, je na taborih poudarek na učenju jezikov za življenje. Povrh vsega jezikovni tabori potekajo v neokrnjeni naravi, na podeželju, kjer otroci uživajo v svežem zraku in druženju na prostem.

2.      Poletni tabor v neokrnjeni naravi

Takšen tabor je namenjen otrokom med šestim in šestnajstim letom starosti, ki bi želeli počitniške dni preživljati aktivno, ustvarjalno, vedoželjno, v dobri in zabavni družbi. Tabor temelji na raznih aktivnostih, adrenalinskih igrah, športu, spoznavanju narave in animaciji. Namen in cilj tabora je veselje, igra in zabava za vse otroke. Tovrstni tabori običajno potekajo sredi neokrnjene narave, npr. v okolici Bohinja, v okolici reke Soče, na Rogli, ipd. Na taboru se otroci naučijo socialnih spretnosti, zdrave tekmovalnosti, odgovornosti, samostojnosti, komunikacije, izgradijo samozavest, se naučijo poslušati druge in sprejemati sebe ter druge. Med aktivnostmi tabora so: jutranja telovadba, športne igre, družabne igre, večerne igrice, ustvarjalne delavnice, igre v vodi, sprostitvene igre, adrenalinske igre, poučne igre, itd.

3.      Poletni tabor na turistični kmetiji

Šolarji bodo gotovo uživali tudi na taboru na turistični kmetiji. V Sloveniji takšne tabore organizira kar nekaj turističnih kmetij, zato je najbolje v bližini domačega kraja poiskati kakšno, ki nudi tovrstne tabore. Na turistični kmetiji se šolarji spoznajo z domačimi opravili, se naučijo, kako narediti sir, pečejo domače piškote, naredijo izdelke iz lesa, se spoznajo z domačimi živalmi, raziskujejo naravo in rastline, nabirajo zelišča in še marsikaj. Poletni tabori na turistični kmetiji so namenjeni sproščenemu druženju v naravi, spoznavanju živali in značilnosti rastlin. Pogosto so del tabora tudi spoznavanje krajine, ustvarjalne delavnice in spoznavanje kmečkih opravil ter pozabljenih običajev. Nekateri tovrstni tabori tudi prepovedujejo uporabo televizije in interneta, saj je njihov cilj pristno doživljanje narave.

4.     Poletni tabor – filmska delavnica

Za ustvarjalne otroke je odlična izbira tudi filmska delavnica. Takšni tabori so običajno namenjeni otrokom med 12 in 15 let. Tabor filmska delavnica je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Šolarji se tako spoznajo z glavnimi koraki, kako nastane film – torej, kako se razvija zgodba, kako poteka pisanje scenarija, kako izgleda delo z igralci, kako poiščemo lokacijo za snemanje, kako poteka snemanje, montiranje, itd. Otroci lahko tako na taboru svojo filmsko zgodbo pripeljejo od začetne ideje pa vse do premiere svojega prvega filma. Poleg spoznavanja osnov nastajanja filma se otroci na takšnih taborih tudi družijo, krepijo socialne veščine, telovadijo, raziskujejo in igrajo.

5.     Poletni tabor na morju

Precej pogosti so tudi poletni tabori ob morju, ki so namenjeni šolarjem, starim od okoli 10 let naprej. Na takšnem taboru je glavni poudarek seveda na kopanju in športnih dejavnostih v morju. Poleg tega se otroci na takem taboru naučijo samostojnosti, socialnih veščin, odgovornosti in komunikacije. Nekateri poletni tabori na morju potekajo tudi v sodelovanju z otroci s posebnimi potrebami, kar je odličen način za njihovo integracijo, prav tako pa se šolarji na ta način naučijo razumeti in sprejemati drugačne. Otroci se naučijo tudi sodelovanja z otroci, ki imajo posebne potrebe in pogosto se na takšnih taborih stkejo življenjska prijateljstva. Poleg kopanja poletni tabori na morju obsegajo še druge dejavnosti: kolesarjenje, štafetne igre, vožnje s kanuji, lokostrelstvo, ogled solin, učenje vozlov, ustvarjalne delavnice, postavljanje šotorov in bivakiranje, itd.