Domov Nosečnost in porod Kaj pomenijo bolečine v trebuhu med nosečnostjo?

Kaj pomenijo bolečine v trebuhu med nosečnostjo?

bolec trebuh nosečnost

Skorajda vsako nosečnost lahko spremljajo bolečine na eni ali na obeh straneh maternice, značilne in pogoste pa so tudi bolečine v obliki tiščanja v trebuhu. Vsaka bolečina v trebuhu med nosečnostjo še ni razlog za preplah. Najpomembneje je, da nosečnica posluša svoje telo in v primeru dvomov, ali je z njo in otrokom vse v redu, nemudoma obišče svojega ginekologa. Največkrat so bolečine v trebuhu med nosečnostjo sicer znak raztezanja materničnih vezi. Mnoge nosečnice po priporočilu ginekologa zato uživajo šumeče tablete magnezija,s katerimi se učinkovito preprečuje otrdelost v predelu trebuha. Vendarle pa so nekatere bolečine v trebuhu v času nosečnosti lahko tudi znak za resnejše zdravstvene zaplete, kot so na primer prezgodnja ločitev pravilno ležeče posteljice, izvenmaternična nosečnost, spontani splav, ipd. Najboljše priporočilo nosečnicam je, da v času nosečnosti zadosti počivajo in še posebej skrbijo zase. V kolikor se v nosečnosti vseeno pojavijo nenavadne in neobičajne bolečine v predelu trebuha, ki niso prehodne narave, so intenzivne in trajajo dlje časa, pa se priporoča, da nosečnica obišče ginekologa, ki s pregledom lahko ugotovi, kaj povzroča bolečine.

Bolečina v trebuhu pri nosečnici je lahko povsem nenevarna, lahko pa je tudi znak za prihajajoče zdravstvene težave ali zaplete.

Nenevarne bolečine med nosečnostjo

 • Napihnjenost in plini,
 • Zaprtost (topa bolečina v trebušnem predelu),
 • Kratka, prebadajoča bolečina pri širjenju maternice (v spodnjem delu trebuha) – predvsem v drugem trimesečju, običajno preneha ob počivanju,
 • Braxton-Hicksovi krči (značilni v tretjem tromesečju nosečnosti, prepoznamo jih po zatezanju (kontrakciji), ki nato popusti – krči so priprava na porod in prave popadke).

Katere bolečine v trebuhu so v nosečnosti nevarne?

Povsem običajne in pogoste so torej bolečine ob širjenju maternice, mi bodo po malem prisotne skozi vso nosečnost in so locirane v spodnjem delu trebuha. Nosečnice jih običajno ne zaznavajo kot zelo moteče. Pogosti so tudi krči, ki spremljajo nosečnost do poroda in so znak, da se maternica pripravlja na porod. Takšni krči in bolečine torej niso nevarni ne za nosečnico ne za plod. Toda, kako te nenevarne bolečine ločiti od nevarnih?

Nevarne bolečine pomenijo močno, dolgotrajno bolečino v spodnjem delu trebuha, ki je dotlej nosečnica ni občutila. Poleg bolečine se lahko pojavijo tudi vročina, drget, krvavitve ali vaginalni izcedek. Če nosečnica občuti vrtoglavico, slabost, bruhanje in nezmožnost kontrole uriniranja, je tudi to lahko znak zdravstvenih zapletov. V primeru takšnih težav, je potrebno takoj  obiskati zdravnika.

Znak česa so nevarne bolečine?

Izvenmaternična nosečnost

Eden od razlogov za bolečine v trebuhu je lahko izvenmaternična nosečnost. To ginekolog običajno odkrije že pri prvem pregledu. Taka oblika nosečnosti se za plod vedno konča neugodno, lahko pa je tudi življenjsko nevarna za mamo.

Simptomi izvenmaternične nosečnosti:

 • Huda bolečina v predeli trebuha,
 • Visok srčni pulz,
 • Bledica in vrtoglavica,
 • Izcedek in krvavitev,

Spontani splav

Bolečino pri spontanem splavu je mogoče primerjati z menstrualnimi bolečinami, le da gre pri pri spontanem splavu za bistveno bolj intenzivno in pulzirajočo bolečino. Bolečina pri spontanem splavu lahko traja tudi več ur.

Simptomi:

 • Krvavitev,
 • Huda in dolgotrajna bolečina v področju trebuha.

Prezgodnji porod

To je vsak porod pred 37. tednom nosečnosti. V kolikor se simptomi pojavljajo v drugem ali tretjem trimesečju, je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč. Poleg bolečin mora biti nosečnica pozorna na spuščanje plodovih ovojev – gre za vodo, ki je lahko rdečkasto obarvana ali sluzasta. Bolečine v spodnjem delu trebuha je mogoče primerjati z menstrualnimi, le da so močnejše.

Simptomi:

 • Izcedek,
 • Hude bolečine v spodnjem delu trebuha,
 • Pritisk na medenico,

Odvajanje posteljice (ločitev posteljice)

Lahko gre za delno ali popolno ločitev posteljice od maternice. To lahko spremlja obilna ali pa komaj zaznavna krvavitev. Za takšen zdravstveni zaplet so značilne bolečine in krči v intervalih. Nosečnica mora biti pozorna tudi na aktivnost otroka – v primeru ločitve posteljice od maternice, se otrok v trebuhu namreč umiri. V primeru takšnih simptomov je potreben takojšen obisk ginekologa.

Simptomi:

 • Bolečine in krči v intervalih,
 • Obilna ali komaj opazna krvavitev,
 • Bolečine so poleg trebuha lahko prisotne tudi v križu,
 • Otrok se umiri, ni zaznati gibanja.

Preeklampsija

Ta se pojavlja pri ženskah, ki imajo visok krvni pritisk. Pokazatelj so tudi proteini v urinu, zato se ta napaka običajno odkrije pravočasno, ob odvzemu urina pri ginekologu.

Simptomi:

 • Močno zatekanje zglobov rok in nog,
 • Bruhanje in vrtoglavica,
 • Velika občutljivost zgornjega dela trebuha.

V primeru bolečin v trebuhu naj nosečnica najprej leže na hrbet, se sprosti in si rahlo podloži noge ter nekaj časa počiva. V takem položaju nenevarne bolečine običajno popustijo. V kolikor bolečine tudi s počitkom ne prenehajo, pa je priporočljivo čim prej obiskati ginekologa.