Domov Zdravje Cepljenje otrok – da ali ne?

Cepljenje otrok – da ali ne?

O obveznem cepljenju otrok pri nas je bilo doslej že veliko polemik. Na eni strani tako stroka trdi, da je cepljenje pravzaprav edini učinkovit način, da otroke zaščitimo pred nekaterimi zares hudimi nalezljivimi boleznimi, nasprotniki obveznega cepljenja pa na drugi strani opozarjajo na mnoge negativne stranske učinke in uvajanje nekaterih obveznih cepiv, ki za naše okolje sploh niso potrebna. Komu torej verjeti, ko gre za odločitev, ali svojega malčka cepiti ali ne?

Namen cepljenj

Pri odločitvi o cepljenju je potrebno razločevati več vidikov. Nekatera cepljenja, ki jih poznamo, so bila za ohranjanje zdravja naše družbe v preteklosti izjemno pomembna. Tako se je z njimi izkoreninilo nekatere sicer smrtno nevarne bolezni. Ena izmed takšnih cepiv, ki jih pogosto omenja stroka, so tako cepiva proti otroški paralizi, davici, ošpicami, črnimi kozami ipd. Stroka tako svoje argumente za cepljenje opira predvsem na to, da so v Sloveniji mnoge takšne nalezljive bolezni povsem izkoreninjene ali vsaj zelo redke. Navajajo tudi, da se v mnogih evropskih državah, kjer cepljenje ni obvezno, še danes pojavljajo epidemije ošpic ali rdečk, česar v Sloveniji ni moč zaslediti že od leta 2008. Stroka navaja, da so s cepljenjem populacije zaščiteni tudi vsi tisti, ki se zaradi morebitnih zdravstvenih razlogov sami ne smejo cepiti.

Pobude za ukinitev obveznega cepljenja

V zadnjem času so vse glasnejši tudi nasprotniki obveznega cepljenja naših malčkov. Njihovo nasprotovanje temelji na neučinkovitosti cepljenj, saj kljub kolektivnemu precepljenju na svetu še vedno umre veliko otrok, ki so bili cepljeni, a jih cepiva niso zaščitila pred nalezljivo boleznijo. Poleg tega so nasprotniki cepiv prepričani, da imajo le-ta mnoge škodljive stranske učinke, v veliki meri pa je cepljenje tudi eden izmed najbolj donosnih poslov farmacevtske industrije, ki po njihovo pri trženju cepiv ne pozna etičnih norm. Predvsem problematična so nekatera cepljenja, ki so za Slovenijo morda precej neobičajna, kakor je na primer cepljenje proti hepatitisu b, ki se pri nas ne pojavlja v epidemičnih razsežnostih. Po drugi strani pediatri močno priporočajo cepljenje zoper rotavirus, ki pa je plačljiv – mnogi starši so prepričani, da gre pri tem zgolj za zaslužek. Nasprotnike skrbijo tudi mnoge alergije in zdravstveni zapleti kot posledice cepljenj, o katerih stroka običajno molči. V Sloveniji je v veljavi zakonodaja, ki predvideva globo za vse tiste starše, ki svojih otrok ne cepijo. Ta globa znaša med cca. 40 in 500 evri, proti njej pa se je že podpisalo že več tisoč slovenskih staršev, ki menijo, da to ni primeren način reševanja polemik o obveznosti cepljenja pri nas.