Domov Zdravje Dojenček kašlja – kaj storiti?

Dojenček kašlja – kaj storiti?

otrok kašlja

Vsaki mami in očetu je hudo, ko dojenček kašlja. Običajno kašelj spremlja še poln nosek, razdražljivost, včasih tudi vnetje oči in povišana telesna temperatura. Kašelj se običajno poslabša v jesenskih in zimskih mesecih, ko se več zadržujemo v ogrevanih prostorih, kjer je zrak bolj suh in draži dihalne poti, prav tako pa se v zaprtem prostoru hitreje širijo tudi virusi, ki povzročajo prehladna obolenja s kašljem. Ko dojenček kašlja, se to odraža tudi na njegovem splošnem razpoloženju in slabšem spancu. Ponoči se kašelj pri dojenčku običajno še okrepi, zaradi česar se tudi pogosteje zbuja. Kašelj je odziv dojenčka na draženje dihal, z njim pa jih skuša telo očistiti. Kašelj je tudi naravni način, kako iz telesa izločiti tujke, ki pridejo v dihala z vdihi (npr. delci hrane, prah, ipd.). S kašljem oboleli iz dihalnih poti odstranjuje tudi odvečno sluz, ki nastaja ob vnetjih dihal. Najpogostejši vzrok za kašelj pri dojenčku in otrocih je virusno vnetje sapnic ali bronhitis. Kašelj pri tej bolezni mine po približno dveh tednih.

Pomembno je, kako dojenček kašlja

Za postavljanje diagnoze in najustreznejših načinov za blažitev kašlja je velikega pomena, kako dojenček kašlja. Poznamo namreč več vrst kašlja, ki se med seboj razlikujejo. Pediater pogosto iz dojenčkovega kašlja sklepa na to, kateri del dihal je bolan. Poznamo naslednje vrste kašlja:

  • Suh, dražeč kašelj – značilen je na začetku virusnih obolenj dihal ali ko so v zraku dražeče snovi (prah, dim, ipd.). Tak kašelj je značilen tudi pri psihogenem kašlju.
  • Lajajoči kašelj – značilen pri laringitisu oziroma takrat, ko je otežen prehod zraka skozi grlo. Tak kašelj navadno spremlja glasno vdihovanje zraka (stidor). Kašelj te vrste se pojavi zaradi otekanja sluznice ali krčenja mišic na predelu glasilk.
  • Produktivni kašelj – zanj je značilno izločanje sluzi, pojavi se pri bakterijskih okužbah in nekaterih kroničnih obolenjih.
  • Napadi kašlja – običajno v kombinaciji z bruhanjem, pomodrevanjem, zariplostjo so značilni pri prebolevanju oslovskega kašlja, lahko pa tudi pri vdihu tujka ali pri določenih kroničnih obolenjih.

Koliko časa traja kašelj?

Glede na to, kdaj se pojavi kašelj in koliko časa dojenček kašlja, se postavlja diagnoza obolenja. Večina akutnih bolezni dihal pomeni, da kašelj traja teden do dva, pojavlja pa se preko vsega dneva enako pogosto. Če dojenček kašlja več kakor tri tedne, potem je potrebna posebna obravnava. V primeru oslovskega kašlja, kašelj lahko traja med 3 in 6 tednov, napadi kašlja pa so bolj izraziti ponoči.

Kaj storiti, ko dojenček kašlja?

Kot starši lahko svojim najmlajšim olajšamo dneve kašlja z ukrepi, s katerimi blažimo draženje dihal.

  • Vlaženje zraka – na stol k dojenčkovi posteljici ponoči postavite lonec vrele vode ali kuhanega čaja kamilice ter pustite, da se para dviga v zrak. Večja vlaga v prostoru pomaga pri redčenju sluzi v dihalih. Za vlaženje zraka se priporoča tudi, da se z dojenčkom zadržujemo v kopalnici, kjer odpremo vročo vodo na tušu in preostalih pipah in vdihujemo paro.
  • Pitje več tekočine – dojenčku večkrat ponudite vodo ali čaj, saj tekočina pomaga redčiti sluz in pri lažjem izkašljevanju.
  • Redno čiščenje nosu – najbolj dojenčku pomagate tako, da mu redno čistimo nos. Na ta način ublažimo tudi kašelj. Nos čistimo s fiziološko tekočino in uporabo sesalk, s katerimi lahko nos učinkovito očistimo. Fiziološko tekočino lahko pripravimo tudi sami, tako da v liter prekuhane vode dodamo veliko žlico soli in pustimo, da se tekočina ohladi.
  • Inhalacije – v 3 litre zavrele vode dodajte dve žlici kamiličnih cvetov in timijana, ki pomirjata. Pripravek pustite stati 10 min, nato pa naj se dojenček skloni nad posodo, glavico pa mu nekoliko pokrite z brisačo ali večjim kosom blaga. Vztrajajte, dokler je dojenček pri volji, a ne več kot 15 min.
  • Topli obkladki na prsih – eden izmed učinkovitih načinov za blažitev kašlja so tudi topli obkladki, ki se položijo na prsi. V obkladke lahko zavijemo popražene svete kamilice ali pa krpico namočimo v raztopljeno maslo in jo nato zavijemo v obkladek.