Domov Dojenček in malček Kako dojenčka »naučiti«, da prespi noč?

Kako dojenčka »naučiti«, da prespi noč?

dojencek prespi noc

Mnogokrat bodoče starše zastrašujejo s pomanjkanjem spanja po prihodu novega družinskega člana. Tudi v realnosti je rojstvo dojenčka velika sprememba, na potek katere pa lahko vplivamo in si tako vsaj nekatere zadeve kot starši tudi omilimo. Najpomembneje je, da že pred samim rojstvom ne delamo panike, temveč si skušamo čim bolj mirno in pozitivno vizualizirati čas, ko pride po porodu dojenček z nami domov.

Verjetno je vprašanje, kako dojenčka navaditi na prespano noč eno izmed najpogostejših skrbi bodočih in mladih staršev. In res je smiselno že nemudoma po rojstvu začeti z uravnavanjem spalnih vzorcev svojega otročička. Če dojenčka že zgodaj naučite dobrih spalnih navad, s tem olajšate življenje tako sebi kakor otroku. V praksi je pogosto tako, da v prvih dnevih po samem rojstvu žal z ničimer ne moremo zares vplivati na dojenčkove spalne vzorce. Dojenčki nemudoma po rojstvu spijo kadar koli in kjer koli si pač zaželijo. Vendarle pa lahko že od najbolj zgodnih dni dojenčkovega življenja poskrbite, da bo navajanje na ustaljen spalni red lažji.

Triki, s katerimi bodo noči mirnejše:

  • Dojenčka navadite na »prehodni predmet« – to je lahko odejica ali plišasta žival, ki jo mama poprej drži v svoji bližini, da pridobi njen vonj. To bo dojenčku pomagalo, da se bo sredi noči kljub prebujanjem pomiril z vonjem priljubljenega predmeta.
  • Ločite budnost in spanec. Ko vidite, da dojenček med hranjenjem zaspi, ga položite v posteljico, ko pa je buden, se z njim pogovarjajte in družite. Spanec bo tako povezal z ustreznim prostorom za spanje in ga povsem razločil od zaspanosti in budnosti.
  • Čim prej je dobro ločiti tudi dan od noči. Zgodi se, da novorojenčki to dvoje zamenjujejo, kar je za starše izjemno naporno. Najbolje je, da zvečer ustvarjate rutine, ki bodo značilne le za ta čas – petje, branje, kopel, oblačenje v pižamo, guganje, zatemnitev sobe ipd.
  • Ponoči naj hranjenje poteka čim bolj v tišini, v zatemnjeni sobi, tako da se dojenček čim manj prebudi. Podnevi pa med hranjenjem z njim komunicirajte in ga spodbujajte. Na ta način bo vedel, da je noč noč, dan pa dan.
  • Dojenček ob rojstvu še ni dovolj razvit, da bi zmogel prespati cele noči. Zaradi majhnega želodčka, je ponoči tudi večkrat lačen, pogosto pa se zbuja tudi zaradi potrebe po bližini svojih staršev. Pri navajanju dojenčka na spanje je zato potrebno razumeti, da vse potrebuje svoj čas.