Domov PR Glavni razlogi, ki vas bodo prepričali, da si vgradite prezračevalno napravo

Glavni razlogi, ki vas bodo prepričali, da si vgradite prezračevalno napravo

Objem

Večina novogradenj ima že urejeno prezračevanje s centralnimi ali lokalnimi prezračevalnimi sistemi z rekuperacijo zraka, ki ves čas skrbijo za kakovost notranjega zraka. Za ta korak se odloča tudi vedno več ostalih gospodinjstev, ki se zavedajo, da onesnaževalci notranjega zraka močno vplivajo na udobje bivanja, splošno dobro počutje in zdravje človeka. Na odločitev vplivajo številni razlogi, ki govorijo v korist uporabi prisilnega prezračevanja z enosobnimi prezračevalnimi napravami z rekuperacijo. Glavni razlog je zagotovo konstantno in enakomerno prezračevanje in odzračevanje, ki odpravlja nekatere nadležne posledice neučinkovitega zračenja, kot je visoka vlažnost, nabiranje plesni, kopičenje neprijetnih vonjav ali suh zrak zaradi uporabe radiatorskega ogrevanja. Vse našteto lahko negativno vpliva na kakovost bivanja. 

Visoka vlažnost v bivalnih prostorih 

Številna gospodinjstva se soočajo z visoko vlažnostjo, ki se najpogosteje kaže kot nabran kondenz na oknih. Ta se pojavi kot posledica toplotne razlike med zunanjo in notranjo temperaturo, ki na stiku ustvari vodne kapljice. Preveliko vlažnost lahko znižamo s konstantnim in enakomernim prezračevanjem, z odpiranjem oken ali z uporabo lokalne prezračevalne naprave. Predvsem v hladnejših mesecih zračimo premalo, saj z odpiranjem oken ne želimo izgubljati toplote, zato je mehansko prezračevanje neučinkovito iz več vidikov. Medtem, ko vgrajena enosobna prezračevalna naprava z rekuperacijo zagotavlja enakomerno prezračevanje vse dni v letu, z minimalnimi izgubami toplote, filtracijo zraka in avtomatičnim uravnavanjem vlage v zraku. 

Pojav plesni je lahko problematičen 

Prisotnost visoke relativne vlažnosti spodbuja pojav plesni in drugih mikroorganizmov, ki so pogosto škodljivi zdravju. Bivalni prostori, ki se soočajo s tovrstno problematiko, so najbolj nevarni za osebe s kroničnimi boleznimi dihal in alergijami ter tudi otroke, ki se jim pljuča šele razvijajo. Zato je pri pojavu plesni najprej treba fizično odstraniti okužene površine, ki so običajno vidno zabarvane, jih premazati s tekočino proti algam in plesni ter najpomembneje – spremeniti prezračevalne navade. Namreč spor plesni, ki je v zraku, se lahko znebimo le z ustreznim prezračevanjem s prepihom ali najbolje z učinkovitimi lokalnimi prezračevalnimi napravami, ki omogočajo tudi filtracijo zraka. 

Težave s suhim zrakom 

V času kurilne sezone se številna gospodinjstva soočajo z izredno suhim zrakom v bivalnih prostorih, ki lahko povzroča simptome suhega očesa, suho nosno sluznico in na splošno suho kožo. Te težave se najpogosteje pojavijo v bivalnih prostorih, ki so premalo zračeni in za ogrevanje uporabljajo radiatorje. Tudi tukaj je razlog slabo prezračevanje, saj z odpiranjem oken izgubljamo toploto, kar lahko poviša strošek ogrevanja. Zato je v tem primeru priporočljivo konstantno in enakomerno prezračevanje, ki ga omogoča lokalna prezračevalna naprava, ki se vgradi enostavno in brez večjih posegov v stanovanju, hiši ali poslovnih prostorih. 

Kopičenje neprijetnih vonjav 

Na koncu lahko povežemo dejstva in ugotovimo, da so posledice slabega prezračevanja med seboj povezane in imajo lahko kratkoročne in dolgoročne učinke. Tudi neprijetne vonjave so ena izmed teh posledic, saj se vonjave po kuhi, uporabi stranišča, osvežilcev zraka in prisotnih plesni kopičijo v zraku, katerega aktivno vdihavamo. Smradu in neprijetnih vonjav se lahko začasno znebimo z zračenjem z odpiranjem oken, kar se je v praksi pogosto izkaže kot kratkotrajna in energetsko neučinkovita rešitev. Redna in konstantna izmenjava zraka z lokalno prezračevalno napravo je najbolj učinkovit ukrep, ki z menjavo notranjega in zunanjega zraka poskrbi za svež zrak v bivalnih prostorih. 

Lepota je v zraku 

V podjetju Airabela, ki je uvoznik in distributer lokalnih prezračevalnih naprav blagovne znamke SIKU, se zavedajo, da je konkretna predstava o prezračevalnih sistemih in videzu posameznih modelov za uporabnika zelo pomembna. V dogovoru z njihovimi strokovnjaki lahko izberite primerno prezračevalno napravo za svoj prostor in si zagotovite maksimalno bivalno udobje. 

Naročnik: Airabela d.o.o.
T: 080 88 50 
N: Šmartinska 58 A, 1000 Ljubljana