Domov Dojenček in malček Handling – Veste, kako pravilno ravnati z dojenčkom?

Handling – Veste, kako pravilno ravnati z dojenčkom?

handling dojenček

Mnogi novopečeni starši so ob prihodu iz porodnišnico domov negotovi, saj se jim zdi njihov novorojenček tako krhek, sami pa še niso samozavestni, kako natančno bi ravnali z njim. Da bi bilo mladim staršem lažje, v zadnjih letih v šolah za starše in pri pediatrih po vsej državi izvajajo t.i. handling oziroma pravilno ravnanje/rokovanje z novorojenčkom, kasneje pa dojenčkom in otrokom. Gre za določene prijeme, s katerimi pripomoremo k normalnemu gibalnemu razvoju otroka, hkrati pa na ta način razna opravila, kot so oblačenje, pestovanje, previjanje, itd. olajšamo tako sebi, kakor otroku. Pa si poglejmo nekaj načinov handlinga, ki bi ga morali poznati vsi starši.

#1. Kako pravilno dvigamo in polagamo dojenčka med 0. in 3. meseci starosti?

Pravilno polaganje in dvigovanje dojenčka vedno poteka iz boka. Pri tem dojenčku najprej dvignemo glavo, nato ramena in šele na koncu medenico, tako da glava nikoli »ne ostaja zadaj«.

  • Dvig dojenčka: pri dvigu dojenčka na desnem boku, z levo roko držimo dojenčkovo pokrčeno desno nogo, in levo roko pomaknemo med nogicami vse do desne rame, kjer z dlanjo podpremo otrokovo desno lice (glavo). Z desno roko, od komolcev do prstov, podložimo otrokovo ritko, hrbet in glavo. S prsti moramo dobro prijeti glavico. Z desno roko nato otroka preložimo na levo roko, otroka rahlo stisnemo med obema rokama (med celima podlahtema obeh rok) in ga počasi dvignemo. Vrstni red je enak kakor prej – najprej glava, ramena, na koncu medenica. Ko otrok enkrat začne samostojno držati glavo, je postopek dviga enak, le da z roko sežemo le do ramen, saj glavo od podlage lahko dvigne sam. Če otrok leži na levem boku, je postopek enak, le zamenjamo svoji roki.
  • Polaganje dojenčka: pri polaganju otroka na desni bok, damo levo roko med otrokove noge, mu podložimo trup in dojenčkovo desno ramo. Z desno roko tudi nadzorujemo položaj glavice in leve rame otroka. Ko se dojenček z medenico dotakne podlage, otroka še vedno čvrsto pridržimo. Otrokovo ramo spustimo na podlago šele, ko sta obe nogici usmerjeni naprej. Na koncu nadzorujemo še glavo, ki pride na podlago zadnja (torej gre za ravno obratni vrstni red kakor pri dvigu dojenčka).

#2. Pravilno držanje in pestovanje dojenčka med 0. in 3. meseci starosti

Mnogi starši delajo napako, da dojenčka prehitro pestujejo preveč v sedečem oz. dvignjenem položaju. Do 3. meseca naj bi dojenčka držali le v pol-ležečem položaju, na trebuščku, na boku in tako, da ga v naročju nosimo z njegovim hrbtom naslonjenega na naše telo. Manjši kot je dojenček, bolj je pomembno, da upoštevamo to pravilo. Pri novorojenčkih je zelo priporočljiv t.i. položaj lunice (pol-ležeč položaj), vsekakor pa morajo biti straši pozorni na zategovanje otroka in rinjenje glavice nazaj ali v eno smer. Do rinjenja glavice ali zategovanja celega telesa lahko prihaja pri krčih, ki so pogost spremljevalec prvih treh mesecev otrokovega življenja. Ne glede na to, v katerem položaju držimo majhnega dojenčka, je pomembno, da mu v zadostni meri podpiramo najširši del njegove glavice. Da bi se otrok v obe strani telesa enakomerno razvijal in krepil svoje mišice, moramo starši skrbeti za to, da ga izmenično držimo na eni in na drugi strani svojega telesa in na ta način skrbimo za enakomeren razvoj. Pri držanju in pestovanju dojenčka v naročju je pomembno tudi, da ima dojenček vedno obe rokici spredaj in ne, da eno pušča zadaj, kar se pogosto dogaja. To namreč povzroča asimetrijo dojenčkovega telesa. Če ga nosimo obrnjenega na bok, potem mora biti njegov hrbet tesno ob našem trupu, zgornja nogica dojenčka pa naj bo pokrčena. Trebušni položaj mnogim dojenčkom pomaga zlasti, če se pojavijo kolike oziroma krči, pri tem pa je pomembno, da s svojo dlanjo podpremo obrazek otroka in da sta obe dojenčkovi roki čez našo roko, s čimer preprečimo, da bi dojenček iztegoval glavico nazaj. V kolikor opazimo, da se dojenček v določenih položajih pretirano izteguje nazaj, je o tem gibanju potrebno opozoriti pediatra.

#3. Menjavanje pleničke

Ker je menjavanje pleničke eno izmed tistih opravil, ki za mlade starše hitro postane rutina, je pomembno, da se tega postopka oba starša naučita pravilno. Obstaja več različnih načinov, kako na pravilen način zamenjati dojenčkovo pleničko. Ena možnost je, da pleničko menjavamo z dvigom. Pri tem je zelo pomembno, da dvigujemo enkrat z eno roko, nato pa drugič z drugo. Če namreč vedno previjamo le z eno roko, s tem zaviramo otrokov enakomeren razvoj obeh strani telesa.  Druga možnost je, da pleničko menjavamo tako, da dojenčka obrnemo na bok ali po diagonali. Pri tem vse rotiranje na bok ali po diagonali opravimo tako, da otroka primemo čez medenico (prsti roke so iztegnjeni čez otrokov trebušček) in ga zarotiramo oziroma prevalimo na en bok. Pri nameščanju pleničke je najbolj pomembno to, da je plenička vedno naravnost in čim bolj ozko med nogami. Slednje je pomembno zato, ker s tem dojenčku omogočimo, da se lahko prosto giba oziroma miga z nogicami. Pleničke ne smemo pritrditi ne pretesno, ne preveč ohlapno – to najlažje preverimo tako, da pogledamo, ali smo med pleničko in trebuščkom pustili za 1 prst prostora.

#4. Kako pravilno oblačimo dojenčka?

Veliko lahko za lajšanje tega opravila, ki večini dojenčkov in majhnih otrok ni prav nič všeč, storimo že s tem, da izbiramo oblačila, ki so predvsem praktična in se jih da oblačiti na čim bolj enostaven način. To pomeni, da za novorojenčka kakšne ozke jeans hlačke ali ozki puloverčki, ki gredo težko čez glavo, morda niso najboljša izbira, pa tudi, če so videti še tako simpatično. Za novorojenčka je zato najbolje kupiti bodije na preklop, ki se jih oblači brez tega, da bi jih morali obleči preko dojenčkove glave. Pri oblačenju je pomembno  pravilo predvsem to, da dojenčka pri oblačenju nikoli ne vlečemo za en ud, npr. za eno nogo ali roko.

  • Dojenčka obrnimo na bok preko medenice in rokav oblačila oblečemo dojenčku tako, da najprej naberemo rokav in na nasprotni strani skozenj potisnemo svoje prste, s katerimi lažje primemo dojenčkovo dlan in nato lepo nežno potegnemo rokav po dojenčkovi rokici. Da bi oblekli še drugo roko, dojenčka prevalimo še na drug bok in postopek ponovimo. Ko dojenčka obrnemo nazaj na hrbet, bodi spredaj še zapnemo.
  • Hlačke ali žabice oblačimo tako, da jih najprej naberemo, nato pa nežno ulovimo dojenčkovo roko in jo s svojimi prsti nežno potisnemo skozi odprtino hlač oz. žabic. Ko želimo hlače potegniti preko ritke, nikoli ne dvigujemo dojenčka, ampak ga obrnemo na bok, hlače pa nežno potegnemo čez medenico. Enako naredimo na drugem boku in spredaj poravnamo pas, ko dojenčka obrnemo nazaj na hrbet.