Domov Nosečnost in porod Hujšanje po porodu: kako po porodu do svoje stare teže?

Hujšanje po porodu: kako po porodu do svoje stare teže?

shujšati po porodu

Nosečnost in porod spremenita žensko telo. To je dejstvo, ki mu ne morejo uiti niti tiste nosečnice, ki med nosečnostjo ne pridobijo več kakor 9 ali 10 kg. Veliki večini pa po porodu ostane precej več kilogramov, zato se zaskrbljene sprašujejo, kako naj se lotijo hujšanja. Zanimivo je, da včasih hujšanja po porodu ženske sploh niso poznale, večina je kilograme izgubila povsem spontano, pa tudi ideal ženske postave je bil povsem drugačen kakor danes. Prav tako je včasih veljajo, da ženska kilograme izgublja toliko časa, kolikor časa nosi svoje dete – torej 9 mesecev, ženske pa so morale v preteklosti kmalu po porodu poprijeti za razna težka fizična dela, kar je prav tako gotovo vplivalo na izgubo kilogramov. Povrh vsega so v starih časih skoraj vse žene, brez izjeme, dojile, kar še danes velja za enega izmed najboljših načinov za izgubo kilogramov. Preden se torej po porodu želimo znebiti pridobljenih kilogramov, se moramo zavedati, da bo za to potreben čas in da bomo do stare teže prišle le, v kolikor se bomo hujšanja lotile na čim bolj naraven način.

Je hujšanje po porodu sploh zdravo?

Mnoge mamice, ki po porodu razočarane ugotovijo, da jim je ostala večina pridelanih kilogramov, si želijo čim prej spet priti na svojo staro težo, torej na težo, kot so jo imele pred porodom. Marsikatera se seveda vpraša, ali je hujšanje po porodu sploh dobro za materino telo in mleko, s katerim se hrani dojenček. Hujšanje in vadba sta po porodu in tudi med dojenjem čisto neproblematični, v kolikor se tega mamica ne loti na drastičen način. To pomeni, da se ogiba nezdravim in zelo strogim dietnim režimom, hkrati pa se takoj ne loti kakšne visoko intenzivne in naporne vadbe. Po porodu je tako primerno, da se kilogrami topijo postopoma, kar pomeni, da je zdravo, če mamica izgublja nekje od kilograma do dveh na mesec. Kot pri vseh ostalih stvareh, torej tudi pri vprašanju hujšanja po porodu velja, da je treba biti zmeren.

Izognite se nezdravim prigrizkom

Največji sovražnik mladih mamic so gotovo nezdravi prigrizki, ki jih jedo, ker je v pomanjkanju časa lažje pojesti čokoladico, kakor si pripraviti zdrav prigrizek. Kljub temu pa je po porodu najpomembneje, da se mlade mame prehranjujejo čim bolj zdravo in uravnoteženo. Na ta način pripomorejo k naravni izgubi kilogramov, hkrati pa največ naredijo za svoje in otrokovo zdravje, v kolikor je dojenček dojen. To pomeni, da se je potrebno izogibati pretirano slani, mastni in pekoči hrani, prav tako s čokolado ne delamo usluge niti sebi, niti dojenim otročičem, saj jih po njej rado zvija. Za spontano izgubo kilogramov je pomembno tudi, da spijemo dovolj tekočine, v kolikor pa mamica doji, se priporoča nekje med 2 in 3 litri tekočine na dan. Pijete lahko vodo in nesladkane čaje, posebej priporočljiv pa je čaj za dojenje. Če je v preteklosti veljalo, da se je potrebno v času dojenja izogibati sveži zelenjavi in sadju, ki naj bi napenjala dojenega otroka, pa danes velja, da mora doječa mamica uživati raznovrstno prehrano. Za urejeno presnovo lahko največ naredi ravno z uživanjem zadosti vlaknin, ki jih najdemo v zelenjavi. Med posameznimi obroki si lahko mlade mamice omislijo zdrave prigrizke, ki jih je moč pripraviti na hitro, npr. svež korenček, navaden jogurt s koščki priljubljenega sadja, polnozrnati krekerji z maslom, itd.

Dojenje in hujšanje

Pogosto lahko slišimo tudi, da na hujšanje po porodu najbolj pozitivno vpliva ravno dojenje. Žensko telo po naravni poti med nosečnostjo pridobi telesno težo, kar je posledica povečane količine krvi, teže plodovnice in maternice ter teže otroka. Višek kilogramov so pravzaprav zaloge, ki so namenjene času po nosečnosti oz. po porodu – te zaloge so zaloge, namenjene dojenju. Običajno se ravno te zaloge razporedijo po najbolj nezaželenih mestih – v obliki maščobnih oblog na trebuhu, stegnih in bokih. Skrivnostni trik, s katerim so takšne zaloge izginile že pri naših babicah in njihovih babicah, je povsem preprost – poleg zdrave in skromne prehrane ter veliko gibanja, je ogromno pripomoglo čim daljše dojenje. V preteklosti so bile naše babice v prednosti glede hrane, saj ni bilo na voljo nezdravih prigrizkov, ki spravljajo v skušnjave današnje mamice, kar pa se tiče dojenja, so danes mamice lahko pri tem enako vztrajne in uspešne. Nekateri strokovnjaki so celo prepričani, da je dolgotrajno dojenje najboljša metoda hujšanja po porodu, ki na izgubo kilogramov vpliva precej bolj kakor prehrana ali gibanje. Doječa mamica naj bi tako dnevno porabila za tvorbo mleka kar 500 kcal več kakor ženske, ki ne dojijo.

Da bo dojenje po porodu lažje steklo, si preberite tudi nasvete za uspešno dojenje!

Kaj pa vadba po porodu?

Nekaterim mamicam po porodu zadostuje že vsakodnevni sprehod s svojim dojenčkom, druge pa si želijo še drugačnih oblik vadbe. Pri izbiri vadbe se priporoča zmerno telesno vadbo, pri čemer mora ženska poslušati svoje telo in ne sme pretiravati. Prvih 6 tednov po porodu se intenzivne vadbe še ne priporoča, saj telo potrebuje čas, da si opomore od poroda. Prav tako je pri čisto majhnem dojenčku lahko daljša odsotnost matere precej problematična in travmatična za dojenčka. Po 6 tednih, ko si telo opomore in se ženska počuti dobro, se lahko odloči za vadbo, ki se ji zdi primerne intenzivnosti. Že v preteklosti so ženske, ko so rodile, kmalu začele z napornimi in težkimi opravili na polju in doma na kmetijah, zato vadba in gibanje po porodu niso nič nenaravnega.  Za mnoge mame je vadba tudi sprostitev in se po njej počutijo bolj sproščene ter srečne. V tem pogledu je za srečo in zadovoljstvo otročiča najpomembnejša srečna in zadovoljna mamica. Izbira vadbe je seveda prepuščena vsaki mamici posebej. Nekatere najraje vadijo tako, da se s svojim otročičkom odpravijo na sprehod kar same, druge se na sprehod raje odpravijo še v družbi prijateljice, spet tretje se odločijo za vodene vadbe. Obstajajo tudi vaje, katere lahko mlada mamica izvaja skupaj z dojenčkom. Najboljša vadba takoj po porodu je hoja, lahka aerobika in tudi poporodna joga ali pilates.

Rezultati vsega omenjenega bodo gotovo vidni kmalu, seveda pa drastičnih sprememb mamice ne smejo pričakovati kar preko noči. Konec koncev se je vaše telo v nosečnosti spreminjalo kar 9 mesecev – toliko časa mu moramo dati tudi po porodu, da si svoje kilograme povrnemo na staro težo. Zato mamice ne obupujte, če takoj po porodu kilogrami nočejo izginite – z voljo in vztrajnostjo boste svojo staro težo dosegle tudi ve!