Domov Učenje in vzgoja Igrače, ki naj jih letos prinesejo dobri možje

Igrače, ki naj jih letos prinesejo dobri možje

darila prazniki

Igra je zelo pomembna za zdrav otrokov razvoj. Otroci vse od najzgodnejših let skozi igro pridobivajo pomembne izkušnje in veščine za življenje. Starši pogosto pozabljamo na to, kakšne igrače so najboljše za naše malčke in tako kupujemo drage igrače, ki velikokrat nimajo velike didaktične vrednosti. Pri izboru igrač zato izbirajte igrače, ki spodbujajo otrokovo domišljijo, zelo dobre so tudi igrače, ki jih s pomočjo kupljenih pripomočkov otrok s pomočjo staršev lahko izdela sam. Pri izbiri se ne omejujte na spol otroka – bolj pomembno kot to je, da otroku ponudimo čim bolj širok razpon igrač, ki pri igri omogočajo čim bolj raznolike izkušnje. Ker je igra tako pomembna pri razvoju otroka in ker se bliža čas veselega obdarovanja, smo zbrali nekaj igrač, ki pomagajo pri otrokovemu učenju novih veščin in katere lahko letos v svojih vrečah prinese kateri izmed dobrih mož.

Otroške knjige

Starši pogosto spregledamo igrače, ki otroku lahko skozi besede ponudijo ogromno. Skozi pravljice in kasneje mladinske zgodbe lahko otroci potujejo v daljne, izmišljene dežele, na ta način pa širijo svoje domišljijske sposobnosti, ki so ključne za razvoj kreativnosti in ustvarjalnega otroka. Nekateri otroci sicer niso pretirani ljubitelji knjig, toda tudi njim je smiselno ponuditi knjige. Sprva takšne z manj besedila in več slikovnega gradiva, kasneje pa količino besedila povečujemo. Mlajši otroci imajo zelo radi tudi knjige z raznimi dodatki (zvoki, blagom, gumbi, itd.). Knjige so tudi najboljši pripomoček za širjenje besednega zaklada otroka.

Barvice, flomastri, nalepke

Zelo cenovno dostopno in koristno darilo so tudi papir, barvice, tempere, voščenke, svinčniki, nalepke, šablone, lepilo, škarje za otroke itd. Vse te igrače močno spodbujajo razvoj otrokove ustvarjalnosti. Pri majhnih otrocih je zelo pomembno, da se čim prej spoznajo z navadnim svinčnikom in barvicami, saj se samo preko izkušnje naučijo pravilnega držanja pisal.

Lutke in figurice

Otroci obožujejo razne lutke in figurice (živali, rastlin, poklicev, itd.), s katerimi lahko ustvarjajo svojo lastno igro. To pomeni, da otroku ponudimo pripomočke, on sam pa je nato režiser in scenarist svoje igre. Na ta način se otroci naučijo simbolne igre in razvijajo svojo domišljijo. Tako krepijo tudi svoj besedni zaklad. Večina otrok ima poleg lutk rada tudi figurice avtomobilčkov, vlakcev, ipd. Starši lahko skupaj z otroki iz navadne škatle za čevlje ustvarimo preprost dom za lutke ali figurice, ki ga bodo otroci gotovo z veseljem in dlje časa uporabljali.

Lego kocke

Z njimi smo se igrali že mi in z njimi se bodo najverjetneje igrali tudi otroci naših otrok. Lego kocke so odlična igrača za izboljšanje fino motorike, natančnosti, krepijo pa tudi domišljijo. Pri tem je dobro otrokom pustiti prosto pot, brez vtikanja ali siljenja, naj kocke zlagajo po priloženih načrtih. Pogosto so najboljše stvaritve tiste, ki nastanejo kot plod otrokovega veselja in domišljije.

Otroška kuhinja, pribor in posoda za kuhanje

Ne glede na to, ali imate fantka ali deklico – otroška kuhinja bo gotovo všeč obema spoloma. Tako fantje kakor dekleta se v prvih letih življenja istovetijo s svojimi mamami, s katerimi preživljajo največ časa. To pomeni, da želijo mamo v marsičem posnemati, tudi v kuhanju. Poleg tega se pri rokovanju s posodo in igralnim priborom, naučijo tudi pravilnega držanja, nošenja in rokovanja s  kuhinjskimi elementi.

Slikanice, kartončki, pobarvanke

Za urjenje spomina, združevanja, grafomotorike in natančnosti, so odlične razne slikanice, kartončki s slikami predmetov, živali, rastlin, črke ali številke, slike, pobarvanke, labirinti in razne risbe s povezovanjem slik. Zelo poučni so tudi razni zemljevidi z magneti (živalmi, rastlinami, naravo), ki se jih lahko prilepi na steno, magnete pa nato razporeja po različnih kontinentih, državah, itd.

Glasbila

Otroci imajo zelo radi tudi razna glasbila, s katerimi si ostrijo svoja čutila in razvijajo svojo kreativnost. Zelo primerna glasbila so majhne klaviature ali tolkalo s ksilofonom. Če je v družini več otrok, lahko dobri mož vsakemu prinese drugo glasbilo in skupaj lahko zaigrajo kot v majhnem družinskem orkestru. Na ta način je mogoče dobro krepiti tudi vezi med sorojenci.

Plastelin in gline

Otrokova čutila in ustvarjalnost je mogoče razvijati tudi tako, da jim ponudimo plastelin ali glino, ki ju nato lahko gnetejo in oblikujejo po svoji zamisli. Na ta način otrok pridobiva tudi na samozavesti, da je sam, s svojimi lastnimi rokami, sposoben ustvariti nekaj povsem novega.

Sestavljanke in lesene kocke

Verjetno ni otroka, ki se ne bi navduševal nad sestavljankami. Poleg sestavljank so za razvijanje fine motorike in orientacije zelo koristne tudi lesene kocke, frnikule in domine. Pri tem je potrebno paziti, da težavnost tovrstnih igrač prilagodimo starosti in razvojni fazi otroka.

Družabne igre

Ko so otroci dovolj veliki, so zelo dobra igrača tudi razne družabne igre. Otroci se na ta način naučijo zdrave tekmovalnosti, sodelovanja, poštene igre in tudi sprejemanja ter soočanja s porazi. Družabne igre so tudi za starše odličen način, da se še tesneje povežejo s svojim otrokom.