Domov PR Katere igrice za otroka se igrati?

Katere igrice za otroka se igrati?

otroske igre

Igre so za otroka najpomembnejši način učenja in pridobivanja novih izkušenj. Poznajo jih vse kulture sveta in pomenijo pomemben način, preko katerega otrok spoznava sebe in druge. Prav tako igrice za otroka omogočajo, da preko igre rešuje konflikte, razvija spretnosti in čute, sprošča jezo in nasploh krepi socialno povezanost z drugimi. Seveda to velja za igre, ki potekajo v osebni interakciji otroka z drugimi otroci ali starši. Takšna igra na prostem namreč otroku omogoča zdrav telesni, gibalni in mentalni razvoj, saj lahko na ta način otrok v polnosti razvija svoje sposobnosti. Čeprav se danes veliko staršev pritožuje, da se njihovi otroci ne igrajo nobenih iger, razen tistih na računalniku, pa obstaja veliko zabavnih in pozabljenih igric, ki bodo k igranju gotovo pritegnile tudi vašega otroka. Naše babice in dedki so se igrali igre, ki so vsebovale samo veje, blago, kamenčke, les, morda tudi koščke krede. Igrače in igre so bile torej povsem preproste, a so otroci v njih neizmerno uživali. Žal so tovrstne ljudske gibalne igre povečini precej potonile v pozabo, se pa vse več staršev zaveda, da takšnih izkušenj, pridobljenih z igro, otroku ne more nadomestiti nič. Za vas smo zato izbrali nekaj najbolj zanimivih, ki pripomorejo k polnem razvoju otroka kot celote.

Manjši otroci in dojenčki se seveda igrajo drugačne igre in igrače kakor starejši predšolski otroci. Otroška igra mora biti zato vedno prilagojena otrokovemu razvoju in interesu.

Ristanc

Gre za skupinsko igro, kjer so skupine manjše (največ 4 igralci). Za igro potrebujemo majhen, ploščat kamenček. Na tla narišemo ristanc, ki je razdeljen v polja, v ta pa vpišemo številke od 1 do 8. Soigralci se razvrstijo za metanje kamenčka. Najprej poskuša otrok kamenček vreči v prvo polje. Če mu uspe, potem po eni nogi odskače ponj in se po isti nogi vrne nazaj na izhodišče. Če so otroci premajhni, da bi skakali po eni nogi, lahko skačejo sonožno. V kolikor stopimo na črto ali ven iz polja, smo naredili »fuč« – ko se to zgodi, je na vrsti naslednji igralec, kamenček pa obleži v polju pred tistim s »fučem«. V enojno polje skačejo igralci z eno nogo, v dvojno pa z obema. Pri obratu se igralec obrne v skoku. Na vrhu ristanca je polje, v katerem smemo počivati, če se tako dogovorimo.

Zemljo krast

Pri tej igri najprej otroci narišejo majhen krog, ki pomeni sonce in okoli njega še velik krog, ki predstavlja svet. Na svetu označijo svoje države. Za igranje potrebujejo palčko, ki jo postavijo v sonce. Tistemu, kateremu je palčka padla na njegovo državo (ozemlje), začne igro s klicem »napadam, napadam Anglijo« (ali drugo napisano deželo), nato vrže palčko na ozemlje te države. Otroci se medtem razbežijo. Igralec, ki si lasti Anglijo, hitro stopi na palčko in zakliče »stop«. Vsi morajo obstati, igralec pa pobere palčko, se sprehodi po črtah sveta in z njo zadane najbližjega. V kolikor mu uspe zadeti soigralca, mu sme ukrasti zemljo – toliko, kolikor lahko nariše črt, ne da bi kjer koli stopil na tuje ozemlje. V kolikor igralec drugega ne zadane, mu lahko slednji ukrade njegovo zemljo.

Skrivalnice

Verjetno ena izmed najstarejših iger. Otroci se skrivajo tako, da eden na dogovorjenem mestu miži in odšteva, drugi pa se medtem poskrijejo po okolici. Ta, ki išče, mora vsakega soigralca, ki ga najde ali opazi, na določenem mestu za mižanje, »prifočkati« (prijaviti). V kolikor mu to ne uspe in je soigralec hitrejši, mora ponovno mižati.

Slepe miši

Eden izmed otrok je z izštevanko določen za slepo miš. Okoli oči mu ostali zavežejo šal, trak ali ruto, tako da ne vidi čez. Slepo miš nato zavrtijo okoli osi in se razbežijo. Slepo miš lahko ostali cukajo, kličejo in ji bežijo. Miška se zaletava in spotika, pri tem pa skuša soigralce ujeti. Če ji uspe, se igra konča. Igro lahko otežimo s tem, da mora slepa miš ujetega tudi prepoznati po imenu.

Trden most

Dva otroka se primeta za roke in stopita narazen toliko, da gre lahko vojska (ostali otroci) mimo. Ta dva predstavljata most in se med seboj dogovorita, kaj bo bil eden in kaj drug (npr. prvi zlato jabolko, drugi zlata hruška). Igra se začne, ko se vojska ustavi pred mostom in ga vpraša: »Ali je kaj trden most?«. Odgovor se glasi: »Kakor skala, kamen, kost!«.  Potem se nadaljuje » A gre zihr naša vojska skoz?«, most pa odgovori: » Ja, če ta zadnjega pustite!«. Vojska gre lahko skozi, a pred zadnjim v koloni igralca-most spustita roki – tega vojaka vprašata, kaj ima rajši: zlato jabolko ali zlato hruško. Glede na odgovor vojaka, se ta postavi za enim izmed obeh, ki tvorita most. Ko se vsi igralci iz vojske razporedijo, morajo še tehtati duše. To izgleda tako, da vsaka stran mostu vleče v svojo stran, zmaga pa tista skupina, ki popada po tleh ali pa prestopi črto.

Telefončki

Otroci se posedejo v krog. Prvi otrok drugemu zašepeta na uho svoje sporočilo, nato pa ga drugi zašepeta naslednjemu in tako naprej, do zadnjega. Sporočilo gre tako od ust do ust, zadnji otrok pa ga mora povedati na glas. Razlika med sporočilom na začetku in na koncu je običajno velika, zato to vzbuja veliko smeha.

Zvezde metat

En otrok meče zvezde – ostale otroke. Tisti, ki meče zvezde, prime posameznega otroka za iztegnjeno roko, ga zavrti in med vrtenjem spusti. Otroci zvezde morajo stativ položaju, v katerem so pristale. Na koncu ta, ki meče zvezde odloči, katera poza je najbolj smešna in zabavna. Kdor zmaga, postane metalec zvezd in nadaljuje igro.

Leti, leti

Otroci sedijo za mizo in na rob položijo kazalca obeh rok. Vodja igre tapka po mizi in izgovarja »leti, leti…«, pri tem pa izmenično spušča in dviguje kazalca. Ostali otroci ponavljajo za njim. Ko vodja izreče »leti, leti konj« in dvigne svoja kazalca v zrak, morajo biti ostali otroci pozorni, da ga ne posnemajo, saj konj ne leti. To pomeni, da pustijo kazalce na mizi. Kdor se zmoti in kazalca dvigne, mora opraviti kazen (npr. narediti 10 počepov, steči okoli hiše, itd.).

Dan ali noč

Otroci se razdelijo v dve skupini, ki se postavita nasproti druga drugi v razdalji 1,5 – 2 m narazen. 5-10 m za vsako skupino narišemo črto, ki predstavlja začetek območja, v katerem so igralci varni. Ena skupina se imenuje dan, druga pa noč. Vodja igre naključno kliče dan ali noč, igralci poklicane skupine pa se morajo potruditi, da ujamejo čim več igralcev nasprotne skupine, ki se lahko rešijo tako, da stečejo za narisano varno črto.

Gnilo jajce

Otroci sedijo ali čepijo v krogu, eden pa okoli njih nosi zmečkan papirček, ki predstavlja jajce. Vmes govori izštevanko: »Gnilo jajce nosim, nikomur ga ne dam, ker ga sam/a rad/a imam.«, ki jo lahko večkrat ponovi, preden na skrivaj spusti jajce za hrbet enega izmed otrok v krogu. Če ta ugotovi, da ima za hrbtom jajce, potem začne teči za tistim, ki mu ga je spustil za hrbet. Če mu ga ne uspe uloviti, potem postane gnilo jajce, in mora sesti v sredino kroga. V kolikor pa ga ulovi, še preden ta naredi en krog do njegovega prostega mesta, potem mora v sredino tisti, ki je jajce nastavil.