Domov Nosečnost in porod Kaj je izvenmaternična nosečnost?

Kaj je izvenmaternična nosečnost?

izvenmaternična nosečnost

Izvenmaternična nosečnost oziroma tudi zunajmaternična nosečnost je nosečnost, pri kateri se oplojeno jajčece naseli zunaj maternične votline. Jajčece se najbolj pogosto ugnezdi v jajcevodu (v 95%), redkeje pa drugod (npr. v jajčnikih, trebušni votlini, materničnem vratu ali v rogu maternice. Izvenmaterična nosečnost se pojavlja v enem primeru med 70-100 porodi. Taka oblika nosečnosti pomeni zelo nevarno nosečnost, saj pri njej prihaja do notranjih krvavitev, v najbolj skrajnih primerih pa lahko nosečnica celo izkrvavi. Izvenmaternična nosečnost se lahko pojavi zaradi napak pri oploditvi, ko oplojeno jajčece ne prispe do maternične votline. Do napak lahko pride tudi pri vgnezditvenem procesu. Ena izmed možnih razlag tovrstnih napak so vnetja jajcevodov in ovire na poti jajčeca do maternice. Na splošno so raziskave pokazale, da je več izvenmaterničnih nosečnosti mogoče zaznati pri umetnih oploditvah. Ginekolog lahko tako obliko nosečnosti ugotovi že na prvem pregledu.

Znaki izvenmaternične nosečnosti – bi jo prepoznale?

Izvenmaterična nosečnost lahko poteka na več različnih načinov. Znakov take nosečnosti je več in niso pri vseh ženskah enaki. Najbolj pogost in običajen prvi znak je izostanek menstruacije – če ženski menstruacija izostaja 6-8 tednov in se nato pojavi še krvavitev in bolečine v predelu trebuha, lahko nosečnica posumi na izvenmaternično nosečnost.

Izvenmaternično nosečnost nam z gotovostjo lahko potrdi ginekolog z ultrazvočnim pregledom ali pa s pregledom z vaginalno ultrazvočno sondo. Poleg tega nosečnica opravi še test, preko katerega se določi raven nosečniškega hormina beta HCG v serumu. Na ta način je nato diagnoza tudi 100 % potrjena.

 

Je mogoče izvenmaternično nosečnost preprečiti?

Seveda si vsaka nosečnica želi, da bi svojega otroka varno donosila in rodila. Žal lahko v nekaterih primerih pride do izvenmaternične nosečnosti, na kar ženska nima veliko vpliva. Najboljša preventiva zoper to obliko nosečnosti je varna spolnost, učinkovito in hitro zdravljenje pelvičnih vnetij in uporaba kontracepcije ali kondoma pred načrtovanjem nosečnosti.

Okoli 2 % nosečnic z izvenmaternično nosečnostjo spontano splavi, sicer pa zdravniki večino izvenmaterničnih nosečnosti operirajo čim je pri nosečnici potrjena. Operativni poseg zdravniki večinoma opravijo v 10. do 12. tednu nosečnosti.