Domov Nosečnost in porod Kako ravnati v rizični nosečnosti?

Kako ravnati v rizični nosečnosti?

rizicna nosecnost

Okoli 20 % slovenskih nosečnic se sooča z rizično nosečnostjo. Rizična nosečnost je stanje, pri katerem ginekolog na podlagi raziskav ugotovi, da je potreben natančnejši nadzor plodu, da bi ga ženska lahko uspešno donosila in porodila. O rizični nosečnosti običajno govorimo pri nosečnicah po 35. letu starosti, ki se soočajo s kakršnimi koli resnejšimi zdravstvenimi težavami (npr. sladkorno boleznijo, astmo, ipd.) ali pri nosečnicah, ki so se s težavami pri donositvi srečevale že v prejšnji nosečnosti. Posebna pozornost je običajno namenjena tudi vsem bodočim mamicam, ki nosijo več kakor en plod. Namen takšnega natančnejšega nadzora in pozornosti je zavarovati mater in otroka, da bi oba ostala zdrava. Rizična nosečnost se danes spremlja že vse od spočetja, toda kljub temu se še vedno okoli 10 % tovrstnih nosečnosti konča s prezgodnjim porodom, ki pomeni zdravstveno tveganje tako za otroka kakor za mater.

Rizična nosečnost – kako pride do nje?

Najpogostejši povzročitelj rizične nosečnosti so razni vnetni procesi, ki posledično povzročajo prezgodnje odpiranje maternice, težave pri razvoju ploda in pa visok krvni tlak pri nosečnici. V določenih primerih lahko ginekologi rizično nosečnost predvidijo in tako nosečnico na tveganje pravočasno pripravijo. To so zlasti primeri nosečnic z dolgotrajno patološko anamnezo ali tistih, ki so se soočale s nevarnim in zapletenim prvim porodom. Rizična nosečnost lahko povzroči težave pri razvoju ploda, za plod je seveda nevaren tudi prezgodnji porod. Ginekologi zato materam, ki se soočajo s to težavo, svetujejo veliko počivanja (mirovanja) in izogibanje stresu. Za ustrezno reševanje rizične nosečnosti je potrebno stalno in natančno spremljanje poteka nosečnosti in dosledno upoštevanje navodil ginekologa.

Katere skupine žensk so najbolj ogrožene?

Nosečnice po 35. letu

Zdravniki ugotavljajo, da je najbolj primeren čas za zanositev obdobje med 20. in 35. letom starosti ženske. Nosečnost po 35. letu ginekologi obravnavajo kot rizično. Pri nas se je povprečna starost porodnic pri prvem porodu v zadnjih letih dvignila (na 27 ali 28 let), zato je vse več nosečnic, ki rojevajo po 35. letu. Prav tako narašča število nosečnic po 40. letu, česar pred 10. leti pri nas skoraj ni bilo. Pri nosečnicah po 35. letu se ugotavlja povečano tveganje za kromosomske napake pri plodu.

V kolikor je nosečnica zdrava, ji v nosečnosti pripada 10 pregledov pri ginekologu, dva ultrazvočna pregleda in nekateri laboratorijski testi (pregledi urina in krvi). Rizična nosečnost pomeni natančnejše in nosečnici prilagojeno spremljanje poteka nosečnosti.

Večplodna nosečnost

Najpogostejša oblika večplodne nosečnosti je nosečnost z dvojčki. Pri takšnih nosečnostih je večja možnost raznih zapletov, zato jo ginekologi obravnavajo kot rizično. Večja tveganja predstavljajo: prezgodnji porod, zastoj plodove rasti, predčasen razpok mehurja, slabokrvnost, razne nepravilnosti. Nosečnice, ki nosijo več plodov, so zato deležne stalnega nadzora, saj je takšna nosečnost za nosečnico zahtevnejša, običajno pa so močnejši tudi simptomi nosečnosti (slabost, utrujenost, ipd), ni pa to nujno. Dodaten razlog za skrb je tudi ugotovitev, da se dvojčki v kar polovici primerov lahko rodijo prezgodaj (npr. okoli 37. Tedna nosečnosti). Nosečnice morajo v primeru večplodne nosečnosti več počivati in predčasno prekiniti z delom.

Kronične bolezni in razni zapleti

Posebne pozornosti so deležne tudi nosečnice s kroničnimi stanji in tiste, ki so bile v preteklosti zaradi zapletov že pod podrobnim nadzorom ginekologa. Pomembno je, da pri prvem pregledu nosečnica ginekologu pove podrobno družinsko anamnezo, saj je na ta način lažje predvideti kakršne koli zaplete pri poteku nosečnosti.

Kako ravnati v primeru rizične nosečnosti?

  • Mirovanje

Ginekologi večini nosečnic priporočajo mirovanje. To pomeni ležanje in izogibanje fizičnim naporom ter stresu. Sem sodi tudi opravljanje hišnih opravil, hoja po stopnicah, sedenje za računalnikom dlje časa, ipd. Mirovanje je torej ležanje v postelji, s čimer se razbremeni pritisk na maternico, ki ga povzroča položaj pri sedenju. Če ginekolog nosečnici predpiše mirovanje, potem mora nosečnica to strogo in dosledno upoštevati, če želi najbolje za sebe in svojega otroka.

Velika težava je lahko dolgotrajna vožnja na delo, izpostavljenost stresu, fizično naporno delo, dvigovanje bremen, težjih od 3 kg, ipd. V teh primerih lahko ginekolog nosečnici predpiše bolniški stalež.

  • Stalen in natančen nadzor nosečnosti

Pri rizični nosečnosti je izjemnega pomena redno spremljanje poteka nosečnosti in natančen nadzor. Le tako je namreč mogoča pravočasna reakcija, v kolikor pride do kakršnih koli zapletov. Pomembni so adekvatna terapija, pravočasna diagnoza in redna kontrola. Vse to lahko prepreči prezgodnji porod, saj manjša tveganje za neželene posledice.