Domov Zdravje Nasveti, kako zanositi

Nasveti, kako zanositi

akupunktura

V naši družbi se kar 20 % žensk spopada s t.i. sekundarno neplodnostjo in vprašanjem, kako zanositi.  Taka oblika neplodnosti se v večini primerov pojavlja pri ženskah, ki s svojo nosečnostjo odlašajo dlje časa – do 30. ali celo 40. leta starosti. V tem obdobju je že prisotno precejšnje upadanje plodnosti. Za zanositev lahko pri taki obliki neplodnosti veliko naredijo pari sami, saj obstaja kar nekaj načinov, kako povečati plodnost oziroma kako zanositi!

Pri ženskah, ki so mlajše od 30 let, prihaja do zanositve povprečno po enem letu, s starostjo pa se ta doba bistveno podaljšuje.

Kaj je dobro za žensko plodnost?

  • Raznovrstna, z vitamini in minerali bogata prehrana – hrana, ki jo je ženska, ima velik vpliv na možnost za zanositev. Priporoča se uživanje beljakovinsko bogate hrane, ki spodbuja telo za proizvajanje več jajčec. Ženska, ki načrtuje zanositev, naj se izogiba soje (deluje blago kontracepcijsko), kave (dovoljena je skodelica na dan) in drugih škodljivih razvad (npr. kajenje).
  • Dodatki k prehrani – ženska naj v času, ko se pripravlja na zanositev, uporablja tudi dodatke k prehrani, s čimer v telo vnaša dovolj mineralov in vitaminov. To pomaga pripraviti telo na nosečnost. Pomembno je, da ženska v telo vnaša dovolj cinka (pomemben za menstrualnih ciklus), selena (izboljšuje žensko plodnost), folne kisline in železa. Vsi ti vitamini in minerali bistveno povečajo plodnost.
  • Zmerno gibanje – redno in zmerno gibanje je pomemben dejavnik pri pripravi telesa na zanositev. V tem času pa se je bolje izogibati pretirani ali profesionalni telesni vadbi, saj lahko povzroči izgubo menstruacije in manjša možnosti za zanositev.
  • Plodni dnevi – glede na to, da je žensko telo v enem mesecu plodno zgolj okoli 12 ur, je pomembno, da spolne odnose načrtujemo ob pravem času. Da ugotovimo, kdaj ima ženska ovulacijo in kdaj je najbolj plodna, si lahko pomagamo s koledarjem ovulacije ali ovulacijskimi testi.
  • Akupunktura – gre za varno metodo, ki se je pri ženskah, ki se trudijo zanositi, izkazala za zelo uspešno. Z akupunkturo se poveča pritok krvi v maternico, prav tako se stimulira hormone za plodnost. Nekatere ženske potrebujejo samo nekaj terapij, spet druge več mesecev terapije.

Za ženske, mlajše od 35 let, velja, da imajo težave z zanositvijo, če jim ne uspe zanositi v enem letu (ob rednih spolnih odnosih vsaj 3-krat tedensko). Pri starejših od 35 let pa velja, da se je potrebno na pregled pri ginekologu naročiti že 6 mesecev po tem, ko ženski ne uspe zanositi.

Kaj je dobro za moško plodnost?

  • Pitje zadostnih količin vode dnevno – moški naj bi na dan popil vsaj dva litra vode, saj le ta sestavlja večji del semenske tekočine.
  • Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog – tudi za moškega velja, da se mora prehranjevati z zdravo in raznovrstno prehrano, paziti mora predvsem na vnos vitaminov in mineralov.

Pri parih, ki so se naučili obvladovati stres in so začeli živeti bolj umirjeno, se je spolnost zvišala za kar 77 %.

Čemu se je bolje izogniti?

Če želi par zanositi, se je bolje izogibati kajenja in pitja alkohola. Raziskave kažejo, da imajo ženske, ki ne pijejo ali spijejo zgolj kozarec alkohola tu in tam, kar za polovico boljše možnosti, da zanosijo. Tudi kajenje lahko zavira zanositev, saj se zaradi njega zmanjšuje vsebnost vitamina C, cinka in selena v telesu – vsi trije pa bistveno pripomorejo k boljši plodnosti. Kadilci tako povprečno potrebujejo več časa, da zanosijo. V času, ko se par trudi zanositi, se je bolje izogibati tudi zdravil – posebno pozornost si zaslužijo zdravila, ki jih v lekarni lahko kupimo brez recepta. Če želite zanositi, se je bolje ogibati diuretikom ( sušijo maternični vrat), ibuprufenu, nekaterim antibiotikom, zdravilom za akne… Zdravniku tudi povejte, da načrtujete nosečnost, da vam lahko predpiše zdravila, ki so v skladu s tem. Če bolečine ne morete prenašati, je najbolje vzeti paracetamol. Prav tako je za uspešno zanositev pomembno, da se izogibamo stresu. Žensko telo, ki doživlja intenziven in dolgotrajen stres, proizvaja prevelike količine prolaktina – gre za hormon, ki moti ovulacijo. Že pred zanositvijo in nosečnostjo je zato bistveno upočasniti življenjski ritem. Za vsako stvar si je treba vzeti dovolj časa – še sploh to velja za ljubljenje, pri čemer ginekologi svetujejo, da se v času, ko želite zanositi, partnerja ljubita vsaj trikrat tedensko. Moški se morajo izogibati preozkemu spodnjemu perilu in dolgotrajnemu nošenju ozkih športnih oblačil (oprijetih kopalk, kolesarskih kratkih hlač, ipd.). Z načrtovanjem nosečnosti naj par ne čaka do 30. leta. Ženske namreč s temi leti postanejo kar 50 % manj plodne kakor pri na primer 26-ih. Do 30. leta povprečno žensko telo izgubi kar 90 % jajčec, prav tako z leti upada kakovost jajčec. Če želite zanositi, se izogibajte tudi lubrikantu, ki zavira pot spermijem.

Položaj pri ljubljenju nima posebnega vpliva na uspešnost zanositve. Takoj po ejakulaciji so spermiji že dovolj globoko v materničnem vratu, zato ni mogoče, da bi vsa semenska tekočina stekla iz nožnice, če ženska po spolnem odnosu vstane. Ni potrjenih dokazov, da bi ležanje ženske na hrbtu z dvignjenimi nogami po spolnem odnosu povečalo možnost za zanositev.