Domov Dojenček in malček Metoda, kako hitro umiriti dojenčkov jok

Metoda, kako hitro umiriti dojenčkov jok

otrok-spanje

Dojenček joka – kaj storiti?

Vsi starši se slej ko prej srečamo z neutolažljivim jokom našega dojenčka. Ker dojenček še ne zmore in ne zna govoriti, je jok edini način, s katerim lahko komunicira z nami. Strokovnjaki razlagajo, da dojenček z jokom vselej želi nekaj sporočiti  – to je lahko neudobje (mokra plenička, pretopla oblačila, mraz, preveč svetlobe, zaspanost, ipd.), strah (hrupno okolje, veliko ljudi, veliki prostori, ko je stran od matere in očeta, itd.), bolečina (lakota, trebušni krči, bolečine ob izraščanju zob, druge bolečine), nikakor pa dojenček z jokom v prvih mesecih življenja ne izsiljuje, manipulira ali se upira staršem, saj nekaj-mesečni novorojenček tega preprosto še ni zmožen. Jok moramo starši vselej vzeti resno in se tudi potruditi poiskati razlog zanj, ter ga poskušati odstraniti. Včasih je dovolj že nošenje v naročju, zibanje, spet drugič sveže previta ali zrahljana plenička, če je bila morebiti poprej povita preveč na tesno. Toda kljub trudu se pogosto zgodi, da starši ne najdemo vzroka za dojenčkov jok, zato ga ne znamo in zmoremo pomiriti. Spodaj vam predstavljamo kombinacijo prijemov, s katerimi hitro in učinkovito umirimo dojenčkov jok!

Metoda za umiranje dojenčka

Metoda, kako umiriti dojenčkov jok, je sestavljena iz prijemov, s katerimi dojenčka v kratkem času umirimo, potolažimo in mu povrnemo občutek varnosti. Metodo je predstavil ameriški pediater Robert C. Hamilton, ki je v svoji 30-letni zdravniški praksi ugotovil, da lahko z določenimi prijemi in položaji hitro umiri dojenčka. Ta kalifornijski pediater je pregledal že na tisoče novorojenčkov in skozi svojo prakso razvil metodo, za katero je prepričan, da je učinkovita in deluje pri prav vsakem dojenčku.

  1. Dojenčka dvignite in prekrižajte njegovi rokici na njegovih prsih,
  2. Dojenčkove roke nežno primite v svojo dlan.
  3. Z drugo roko dojenčka podprite pod ritko,
  4. Dojenčka držite pod kotom približno 45 stopinj in ga nežno zibajte naprej in nazaj.

Z uporabo te metode poskrbimo za stabilizacijo trupa in za boljšo kontrolo nad glavico, zaradi podprte ritke pa se dojenček počuti bolj varnega. Ta metoda dojenčku pomaga, da začuti svoje telo, saj mu ga s svojimi prijemi omejimo, to pa prispeva k pomiritvi. Pri izvajanju prijemov moramo biti zelo nežni, izogibati se moramo tudi vsakršnih hitrih gibov. Če otrok po izvajanju te metode, ki v večini primerov umiri dojenčkov jok, ne preneha jokati, preverite, da morebiti ni lačen ali bolan.