Domov Dojenček in malček Nedonošenčki

Nedonošenčki

nedonosencki

Nedonošenčki so dojenčki, rojeni pred 37. tednom nosečnosti. Gre za dojenčke, ki so manjši kot ostali novorojenčki, za zdrav razvoj pa potrebujejo posebno nego. V nekaterih primerih se nedonošenčki po rojstvu borijo za svoje življenje. Vsaka mama si seveda želi, da bi se njeno dete rodilo zdravo, kljub temu pa lahko včasih v nosečnosti pride tudi do zapletov, katerih posledica je lahko prezgodnji porod. V takih primerih se rodijo nedonošenčki, ki za svoje starše pogosto predstavljajo velik šok, saj starši na njihovo rojstvo še niso bili pripravljeni. V osnovi ločimo nedonošenčke treh vrst: zmerno nedonošeni (rojeni med 34 in 37 tednom), zelo nedonošeni dojenčki (rojeni med 29 in 33 tednom nosečnosti) in ekstremno nedonošeni dojenčki (vsi, ki so rojeni pred 29 tednom nosečnosti). Meja preživetja nedonošenčkov je danes z uporabo aparatur in medicinskega znanja okoli 23 tednov, v kolikor nedonošeni otrok pri rojstvu kaže jasne znake življenja.

Kakšna je nega nedonošenčkov?

Nedonošenčki v maternici nimajo dovolj časa, da bi se lahko ustrezno pripravili na samostojno življenje izven nje – to pomeni, da nekatere telesne funkcije še niso primerno razvite. Od ostalih novorojencev se razlikujejo po teži, velikosti in zunanjem izgledu, pa tudi po sposobnostih za preživetje. Vse to je razlog, da nedonošeni otroci potrebujejo posebno nego. Strokovnjaki priporočajo, da se z njimi ravna zelo umirjeno in nežno, vse negativne in močne dražljaje (svetloba, hrup) pa je potrebno omejiti na minimum.

Kljub prezgodnjemu rojstvu so nedonošeni otroci sposobni izražanju čustev, na kar kažejo gibi in obrazna mimika.

S kakšnimi težavami se soočajo nedonošenčki?

Nedonošenčki ne znajo uravnavati telesne temperature, zato je za njihovo preživetje nujno, da imajo ogrevano posteljico, najmlajši pa celo inkubator. Pogosta težava so tudi nezrela pljuča, ki lahko povzročijo t.i. sindrom dihalne stiske. Zaradi tega nedonošeni otroci potrebujejo zdravljenje z aparaturami in zdravili, ki jim dovajajo kisik in pomagajo pri dihanju. Nedonošenčki tudi ne znajo koordinirati dihanja, požiranja in sesanja, zato potrebujejo veliko pomoči pri hranjenju. Ker se rodijo prezgodaj, je njihov imunski sistem zelo oslabljen, pogosto pa tudi bruhajo in slabo prebavljajo beljakovine.

Kako pravilno ravnati (handling) z nedonošenčkom?

V prvih mesecih so ti otroci povsem odvisni od tuje pomoči. Pri hranjenju, previjanju, kopanju in oblačenju potrebujejo posebne prijeme, s katerimi lahko ugodno vplivamo na razvoj pravilnih vzorcev drže in gibanja. Nedonošenčki torej na začetku potrebujejo pomoč pri vseh osnovnih življenjskih aktivnostih. Pravilen handling z nedonošenčkom najprej izvaja osebje v bolnici, nato pa fizioterapevt prijemov nauči tudi starše. Pravilni prijemi so pomembni za pospeševanje in spodbujanje normalnega psihomotoričnega razvoja otroka, prav tako pa je to edini način, da preprečimo nepravilne vzorce premikanja in drže.

Razvoj nedonošenčkov

Nedonošenčki imajo lahko počasen, pa tudi nereden razvoj, toda to ne pomeni, da bodo v življenju kaj zamudili. Običajno se od vrstnikov ne razlikujejo prav dosti, navadno jih v razvoju le pozneje dohitijo. Kdaj nedonošenček dohiti svojega vrstnika, je v veliki meri odvisno od tega, koliko tednov prezgodaj je bil rojen. Običajno večina nedonošenih otrok svoje vrstnike vendarle dohiti nekje do 2. leta starosti.

Raziskave kažejo, da nedonošenčki svoje vrstnike pogosto v umskem, telesnem in psihičnem razvoju kasneje v življenju celo prehitijo. To je pogosto posledica intenzivnejšega ukvarjanja staršev z njimi.