Domov Oprema Nosečniške obleke

Nosečniške obleke

nosecniske obleke

Nosečniške obleke morajo biti v prvi vrsti udobne. To pomeni, da dobro prekrijejo trebušček, sploh če večji del nosečnosti poteka v hladnejših mesecih leta. Pomembno je, da nosečniška oblačila niso pretesna in nosečnice nikjer ne tiščijo. V začetku prvega trimesečja običajno nosečnica še lahko nosi svoja stara oblačila, sčasoma pa trebušček tako zraste, da je potrebno kupiti prave nosečniške obleke.

Kakšna oblačila za nosečnice izbrati?

Pri izbiri oblačil mora nosečnica v prvi vrsti gledati na udobnost in funkcionalnost oblačil, šele nato pa tudi na modnost, kroj, obliko, itd. Za nosečnice mnoge blagovne znamke ponujajo udobna in elastična nosečniška oblačila, ki jih nosečnica lahko nosi do poroda. Pri izbiri materiala naj prevladujejo naravni materiali (bombaž, platno, volna), saj ti prepuščajo vlago in toploto, zato se nosečnica v takih oblekah manj poti.

Nosečnice vselej žarijo, ne glede na to, kakšna nosečniška oblačila nosijo.

Kdaj kupiti nosečniške obleke?

Večina nosečnic nekje med tretjim in četrtim mesecem nosečnosti opazi, da jim stara oblačila niso več prav. Ko začutite, da vas oblačilo utesnjuje, tišči ali pa vam je v njem kakor koli neudobno, je pravi čas, da si kupite nekaj oblačil za nosečnice. Tiščanje lahko še posebej hitro opazite v predelu pasu in prsi, tako da si mnoge nosečnice nosečniške hlače in modrčke kupijo že pred tretjim mesecem.

Kje kupovati nosečniške obleke?

Glede na to, da vam bodo nosečniške obleke prav le nekaj mesecev, se zanje ne izplača porabiti velikih količin denarja. Nekatere nosečnice se zato odločijo za nakup rabljenih nosečniških oblačil, druge raje kupujejo nove, tudi preko spleta, kar je včasih ceneje, kot če bi iste obleke kupovali v trgovini. Veliko znanih blagovnih znamk oblikuje modna nosečniška oblačila, tako da je izbira zares velika. Če imate prijateljico, ki je že rodila, si lahko nekaj kosov nosečniških oblačil izposodite kar od nje. Na ta način, bo omara hitro dovolj polna, nikar pa z nakupi ne pretiravajte, saj nosečniška oblačila že čez nekaj mesecev ne boste več potrebovali.

Katere kose nosečniških oblek nujno potrebujete?

Kosi, ki jih potrebujete, so odvisni od službe, ki jo opravljate. Če delate v pisarni in z ljudmi, potem si omislite črne elastične hlače iz bombaža, suknjič in morda kakšno krilo. Pazite, da imajo oblačila v pasu elastiko ali pa gumbe za prestavljanje in spreminjanje obsega pasu. Zelo funkcionalna izbira so tudi bluze, katere si nad pasom zavežete s trakovi in jih tako lahko nosite vse do poroda. Pri nakupu bombažnih majic pazite, da kupite daljše modele, ki bodo prekrile vaš trebušček. Večina nosečnic prisega tudi na nosečniške pajkice in elastične kavbojke, ki se odlično kombinirajo s tunikami, daljšimi puloverji, jopicami in raztegljivimi oblekami.

Zamenjajte tudi spodnje perilo

V nosečnosti se pri večini nosečnic povečajo tudi prsi, postanejo težje in občutljive na dotik. Pri izbiri novega modrčka je potrebna paziti, da nudi dovolj opore, ima široke naramnice in je iz bombaža. Priporočljivo je, da modrčke kupujete za sproti – do konca nosečnosti se nekaterim nosečnicam prsi povečajo za kar 3 številke. Z nakupom modrčka za dojenje pa je najbolje počakati do poroda, ko boste točno videli, kako velikega potrebujete. Pri nakupu spodnjih hlač je najbolje izbrati nižje hlačke, ki segajo tik pod trebušček. Obstajajo tudi posebne spodnje hlačke za nosečnice, ki pokrijejo celoten trebuh in ga še dodatno zaščitijo. Če vaša nosečnost poteka v mrzlih mesecih, so take hlačke dobra izbira.

Nosečniški čevlji

Izogibajte se petkam, saj povzročajo poškodbe vezi in nepravilno držo, kar vodi v bolečine v križu. V času nosečnosti se noga lahko poveča kar za eno številko, saj stopala in gležnji proti koncu nosečnosti lahko zatekajo.