Domov Nosečnost in porod Nosečnost in savna

Nosečnost in savna

nosečnost in savna

Navodila glede savnanja v nosečnosti so si močno različna – nekateri strokovnjaki savno v nosečnosti povsem prepovedujejo, spet drugi so mnenja, da ne vpliva na zdravje plodu. Čeprav se obisk savne zdi marsikateri nosečnici odličen način za blažitev bolečin v mišicah in idealna sprostitev, pa jo večina strokovnjakov v času nosečnosti vsaj odsvetuje, če ne celo povsem prepoveduje. Nosečnost in savna namreč ne gresta ravno najbolje skupaj. Vročina v savni ali vroči kopeli sicer nima kratkoročnih škodljivih posledic (ne za plod ne za nosečnico), na dolgi rok pa so si strokovnjaki precej enotni, da nosečnice ni dobro pogosto izpostavljati pregrevanju telesa.

Savno v nosečnosti pretežno odsvetujejo, ni pa povsem prepovedana, pod pogojem, da jo nosečnica uporablja zmerno in pod nadzorom. V takih primerih le redko lahko pride do pregretja plodu.

Daljši in pogosti obiski savne v nosečnosti pa lahko povzročajo tudi pregrevanje telesa (hipertemija), to pa lahko škoduje razvoju in rasti plodu. Priporočila strokovnjakov po vsem svetu gredo v smeri odsvetovanja ali celo prepovedi obiskovanja savne med nosečnostjo, zlati v zadnjem trimesečju. V času nosečnosti so torej prednosti uporabe savne za telo ženske manjše, kot morebitne negativne posledice njene uporabe. V savni se močno razširijo vene, skozi katere telo izloča znoj, s čimer se razstruplja. Ker se v nosečnosti močno poveča volumen krvi, obstaja v primeru obiska savne tudi velika nevarnost dehidracije, zato je bolje, da se ženske v času nosečnosti sproščajo in razstrupljajo na drugačne načine.

Nosečnice, ki imajo težave z zatekanjem, krčnimi žilami, visokim krvnim tlakom, ščitnico, srčnim ritmom ali druge težave z dihanjem, naj se savnanju raje povsem izognejo.

Nevarne posledice savne v nosečnosti

Kot že omenjeno, se v nosečnosti spremeni kardiovaskularni sistem noseče ženske – volumen krvi se lahko poveča za kar 50 %, poveča pa se tudi verjetnost koagulacije krvi in minutni volumen krvi. Te spremembe pomenijo veliko nevarnost, da ženska dehidrira, zato obisk savne ni priporočljiv, saj savnanje povzroča še dodatno potenje in izgubo telesnih tekočin. Prav tako lahko razširjene krčne žile povzročajo nizek krvni tlak (hipotenzijo), ki je pri večini žensk v obdobju nosečnosti že sicer precej nizek. Posledica tega je vrtoglavica in tudi izguba zavesti. Zaradi nizkega krvnega tlaka je slabše prekrvavljena posteljica, to pa pomeni, da plod ne dobi dovolj hrane in kisika, ki ju potrebuje za normalen razvoj.

Strokovnjaki so si enotni, da je vsaka temperatura telesa v nosečnosti nad 38,5 stopinj Celzija že lahko vzrok za zaskrbljenost. V prvem trimesečju obstaja še večja nevarnost, da takšna visoka telesna temperatura povzroča poškodbe ploda. Če je nosečnica v savni predolgo izpostavljena visoki temperaturi in pride do pregrevanja telesa, so lahko posledica tega tudi razne poškodbe na otrocih (npr. poškodbe nevralne cevi).

V nosečnosti je vsaka telesna temperatura nad 38,5 stopinj Celzija že razlog za skrb. Običajna in normalna temperatura je okoli 36,5 stopinj.

Kaj namesto savne v nosečnosti?

Nosečnice lahko lajšajo stres in blažijo bolečine v mišicah tudi na druge načine namesto obiska savne. Verjetno se večina nosečnic savni tudi brez težav odpove, glede na to, da savnanje v nosečnosti potencialno lahko ogrozi zdravje njihovega še nerojenega otroka. Katere oblike sproščanja pa so nosečnici še na voljo?

  • Plavanje – odličen način za sproščanje in razgibavanje celega telesa.
  • Topla (nikakor ne vroča) kopel.
  • Izvajanje porodnih dihalnih vaj za sproščanje – na ta način kri tudi napolnite s kisikom.
  • Masaža za razbremenitev napetih mišic.
  • Meditacija in umirjanje.