Domov Dojenček in malček Ko novorojenček prvič pokuka na svet

Ko novorojenček prvič pokuka na svet

po porodu

Porod je za vami, zagotovo je bila to ena in neponovljiva izkušnja tako za mamico kakor za očeta. Kaj pa sledi sedaj? Kakšni so običajni postopki po uspešno zaključenem porodu?

Novorojenčki in Apgarjeva lestvica

Novorojenček se zdi po porodu precej nebogljeno bitje. V resnici je zanj prihod na svet še mnogo bolj stresen kakor za mamico in očka. Iz konstantne temperature maternice in pridušenih zvokov, kar naenkrat, po zanj izjemno naporni poti, pride na plano, kjer vladajo povsem drugačni življenjski pogoji. Za starše je pogled na novega člana družine hkrati čaroben in čudežen, pogosto pa tudi nekoliko šokanten, saj otrok po naravnem porodu ne izgleda kakor dojenčki, kot smo jih vajeni iz slik in filmov – torej rožnati in polnih lic. Novorojenček je prekrit s sluzjo, krvjo, pogosto pa je zaradi potiskov skozi vaginalni kanal tudi moder. Lahko mu pri porodu popokajo tudi žilice na glavici in teleščku. Če mati dojenčka rodi s pomočjo carskega reza, potem je dojenčkova glavica in koža po telesu precej lepša in nepoškodovana.

Vse novorojenčke po porodu pregleda zdravnik in drugo medicinsko osebje. V prvi minuti in v peti minuti po rojstvu stanje in zdravje novorojenčka ocenjujejo po t.i. Apgarjevi lestvici. Ocena je namenjena temu, da se ugotovi, kako se novorojenček prilagaja na novo okolje izven materinega telesa. Ta ocena ni pomembna za otrokov nadaljnji razvoj, temveč zdravstvenemu osebju služi zgolj za ocenjevanje morebitne potrebne stopnje pomoči novorojenčkom takoj v prvih trenutkih po rojstvu.

Kaj se ocenjuje?

Pri novorojenčku se ocenjuje srčni utrip, dihanje, mišični tonus, barva kože in vzdražljivost oziroma odzivnost dojenčka na dražljaje. Dojenček lahko v posamezni kategoriji prejme od 0-2 točki – skupno torej največ 10 točk. Če dojenček ne dosega primerno visokih točk, se dojenčka ocenjuje pogosteje in dalj časa po rojstvu. Če ocena narašča, potem nadaljnji ukrepi večinoma niso potrebni. Vse, kar je med 7 in 10 točkami je dobra ocena, zmerna ocena je med 4 in 7 točkami, nizka pa kar je pod 3 točkami. Pri tem je za starše gotovo pomembna informacija, da le malokateri dojenček doseže vse točke, saj na to vpliva sam iztis ploda. Najpogostejša ocena je tako od 7 navzgor, tako da starši ohranite mirno kri tudi v primeru, če novorojenček nemudoma po prihodu na svet ne dosega vseh možnih točk.