Domov Dojenček in malček Odvajanje od dude – nasveti kdaj in kako to storiti?

Odvajanje od dude – nasveti kdaj in kako to storiti?

duda

Dudo starši uporabljajo za pomiritev otroka, saj sesanje dojenčka pomirja in tolaži. Kljub temu, da večina staršev dudo uporablja brez zadržkov, pa strokovnjaki svetujejo, da starši dudo otroku ponudijo le, ko ne gre drugače. Vsi dojenčki se rodijo s prirojenim sesalnim refleksom. Sesanje otroka uspava, umiri, potolaži in zadovolji vse njegove čustvene potrebe. V največji meri se ta refleks zadovolji s pristavljanjem dojenčka k prsim, duda pa je v tem smislu nadomestek materine topline, dojke in bližine. Vendarle pa duda ni edini način, s katerim otroka pomirimo in mu zagotovimo občutek varnosti. Večina otrok dobi zadosten občutek varnosti že preko fizičnega kontakta s svojimi starši (zibanje v naročju, božanje), ninice, najljubše igrače, znanega vonja, glasu mame ali očeta, itd.

Uporaba dude tu in tam v prvih mesecih življenja ni sporna. Problematična pa je pogosta, dolgotrajna in intenzivna uporaba dude.

Duda – do kdaj jo uporabljati?

Dudo naj bi torej starši uporabljali čim redkeje, zgolj takrat ko je nujno in čim manj časa. Strokovnjaki priporočajo, da je odvajanje od dude optimalno okoli drugega rojstnega dne otroka. To je čas, ko otroci že imajo povečini izraščene zobe, zato je sesanje dude lahko škodljivo za oblikovanje dlesni in ugriza. Če otrok prosi za dudo in se ji ne želi odpovedati, smo kot starši vselej dolžni najprej ugotoviti, kaj otroku manjka in manko česa želi otrok kompenzirati z dudo. Odvajanje od dude je mogoče začeti že prej, na primer v času, ko otroku na plan pokukajo zobki in se začne prehranjevati z gosto hrano. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da se odvajanja od dude lotimo počasi in postopoma, na primer tako, da pri letu starosti otroku dudo dovolimo zgolj za uspavanje in spanje. Spet drugi strokovnjaki so prepričani, da je bolje narediti rez in čez noč otroka odvaditi od dude, najpozneje pri dveh letih starosti.

Duda ali palec?

Nekateri starši dude ne želijo ponuditi svojemu dojenčku, saj se bojijo, da bodo z dudo povzročili deformacijo otrokovih zob in dlesni. Mnogo otrok se zaradi tega, ker ne dobijo dude, navadi na sesanje palca ali katerega drugega prsta. Sesanje palca je iz več vidikov bolj problematično kakor sesanje dude. S palcem ali drugimi prsti si namreč otrok čeljust deformira mnogo bolj, kakor če sesa dudo. Prav tako je otroka sesanja palca mnogo težje odvaditi, kakor sesanja dude. Dudo lahko otroku vzamemo, medtem ko bo palec vedno tam, ko ga bo otrok potreboval in želel sesati.

Načini odvajanja od dude

  • Otrok dudo podari – eden izmed najbolj učinkovitih načinov odvajanja od dude je ta, da otrok dudo podari hišnemu ljubljenčku ali kateri drugi živali, mlajšemu dojenčku, Dedku Mrazu, itd. Starši naj otroku povedo, da ima npr. sosedova muca mladičke, ki dudo rabijo mnogo bolj kot on, ki je že velik fant/punčka.
  • Otrok naj dudo čez noč pusti pod blazino – zjutraj pa naj ga pod blazino namesto dude pričaka darilo.
  • Dudo odrežite – dudo starši počasi ali hitro prirezujejo. Otroku naj povedo, da se je uničila ali pa da so jo pogrizle ribice. Tako dudo lahko še kakšen mesec nosi v vrtec, prav tako mu jo starši ponudite vedno, ko vas prosi zanjo. Kmalu otrok takšne dude ne bo več maral.
  • Duda samo za spanje – če želite mehko odvajanje od dude, potem lahko otroku poveste, da je duda namenjena samo za spanje. Tako jo bo uporabljal manj časa, pa tudi odvaditi ga bo lažje od nje.
  • Dudo pomočite v kis ali drugo hrano, ki nima dobrega okusa – ta metoda je nekoliko slabša, zato se jo je smiselno posluževati samo v primerih, da druge metode niso delovale.

Po odvajanju od dude je mogoče pričakovati nekaj noči slabšega spanca in težje uspavanje otroka, toda že po kakšnem tednu dni se bo otrok gotovo sprijaznil z novo nastalo situacijo. Odvajanje od dude naj vselej poteka z ozirom na starost otroka (glede na to, ali razume, kar mu razlagate ali pa je še premajhen za to), dogajanje doma (dude otroku ne jemljite, ko prihaja nov družinski član) in glede na potrebe otroka (dude otroku ne vzamemo, ko se uvaja v vrtec, ko ga odvajamo od plenic, itd.). Ne glede na to, katero metodo boste izbrali, je pri vsaki najpomembneje to, da vztrajate in se dogovorjenega striktno držite.