Domov Dojenček in malček Otroška imena – katerega izbrati za vašega otroka?

Otroška imena – katerega izbrati za vašega otroka?

otroska imena

Izbira imena za novega družinskega člana gotovo ni mačji kašelj. Navadno smo si bodoči starši med sabo tako različni, da se je včasih kar težko uskladiti, katero ime bomo dali novorojenčku. V današnjem času so priljubljena predvsem kratka imena, navadno iz treh ali štirih črk, veliko je tudi povsem unikatnih imen, ki so k nam prišla od drugod. Se pa pri izbiri imen starši ponovno vračajo tudi v preteklost in izbirajo med nekaterimi starejšimi in nemara že pozabljenimi imeni, ki so slovenska in nekoliko bolj tradicionalna (npr. Voranc, Nežka, Mila, Zora, ipd.).

Kako izbirati otroška imena?

Mnogi so mnenja, da je pri izbiri imena za otroka smiselno izbrati krajše ime, brez šumnikov ali črke “r”, ki bi otroku ob morebitni govorni napaki lahko povzročala težave pri izgovorjavi. Prav tako se mnogi starši raje odločijo za kratka imena, do 4 ali 5 črk, saj se jih otroci lažje zapomnijo in se jih tudi hitreje naučijo zapisati. Ne priporoča se izbirati imena, v katerih se pojavljajo tuje črke, ki jih v naši abecedi ne poznamo, saj se otrok “x” ali “Q” zapomni precej težje.

Najpogostejša ženska imena

Med najbolj pogosta otroška imena za deklice so se v preteklih letih uvrstila naslednja imena: Lana, Nika, Eva, Sara, Ana, Lara, Neža, Zala, Julija, Ema, Maša, Hana, Zoja in Kaja. Za vsa ta imena je značilno, da so kratka in večinoma brez šumnikov. Zanimivo je tudi pojavljanje dveh osebnih imen – tako danes ni več nič nenavadnega, če starši svojo dojenčico poimenujejo na primer Ema Zoja ali Eva Mija.

So pa med imeni v zadnjih nekaj letih med ženskimi imeni izstopala nekatera, ki so zares redka in zanimiva: Trina, Ronja, Minea, Evelina, Fiona, Nia, Tiana, Jona, Nana.

Najpogostejša moška imena

Tudi otroška imena za fantke so vsa večinoma kratka. Najpogosteje so se starši odločali za imena Luka, Nik, Jan, Žan, Jaka, Žiga, Nejc, Anže, Dan, Gal, Naj, Jakob, Filip, Mark, Maks, Miha, ipd. Če samo pogledamo sezname učencev v vrtcih, lahko kaj hitro opazimo, da je tudi pri fantkih moč opaziti dvomestna osebna imena, na primer Žan Luka.

Med zanimivimi, a redkejšimi moškimi imeni se pojavljajo imena Nikolaj, Tomi, Nej, Sergej, Liam, Florijan, Mateo, Vanja, Jaš ipd.

Izbira imena je lahko težka, a starši pogosto rečejo, da ko otroka po rojstvu enkrat zagledaš, preprosto veš, katero ime mu najbolj ustreza. Vendarle pa je dobro, če imata partnerja na zalogi vsaj predlog ali dva, da se je na licu mesta nato lažje odločiti.

Kako ime vpliva na otroka?

Čeprav bo marsikdo rekel, da gre pri imenu zgolj za niz zaporednih črk, pa imajo imena v resnici velik pomen. Ime osebo zaznamuje in ima velik vpliv na celotno življenje, karakter, osebnost. Pri izbiri otroškega imena si zato velja vzeti čas, saj se otrok s tem imenom ne bo samo rodil, ampak bo z njim tudi rasel in postal samostojna oseba. Izbrati je zato potrebna ime, ki bo za otroka primerno tudi, ko bo odrasla oseba. Poleg tega imajo mnoga imena tudi posebne pomene in izvor, kar lahko zaznamuje tudi otroka, kateremu ime damo.