Domov Dojenček in malček 10 pomembnih dejstev o razvoju dojenčka

10 pomembnih dejstev o razvoju dojenčka

Razvoj dojenčka

Razvoj dojenčka je ena izmed tistih tem, ki starše še posebej zanima in vznemirja. V prvem letu dojenček v razvoju izjemno hitro in intenzivno napreduje, tako da se staršem pogosto zdi, da razvoja sploh ne dohitevajo in da je njihov malček vsak dan drugačen.

  1. Prvi nasmeh vam bo vaš malček namenil nekje med 4. in 6. tednom starosti. T.i. angelski nasmeh, ki se pojavlja že takoj po rojstvu, je v resnici refleks, ki ga starši najpogosteje opazijo med dojenčkovim spanjem.
  2. Dojenček prvič prepozna mamo že takoj po rojstvu – po njenem vonju in glasu. Dojenček po rojstvu pozna tudi očetov glas, saj ta med nosečnostjo prodira v maternico in tako otroku še zdaleč ni tuj.
  3. Prva prespana noč je za vsakega dojenčka in tudi za starše pomemben in velik dosežek. Dojenčki imajo različne potrebe po spanju. Ko dojenček enkrat v kosu prespi med 4-6 urami, je to že pomemben mejnik. Običajno pa za to dojenčki potrebujejo svoj čas.
  4. Prvi zobki se začnejo dojenčkom pojavljati precej različno – možno je, da se pojavi že pri nekaj tednih, najkasneje pa nekje do začetka drugega leta. Povečini dojenčki dobijo svoj prvi zobek okoli šestega meseca.
  5. Dojenček lahko prvič samostojno sedi nekje med 9-10 mesecem, prej pa ob opori in v naročju. Sedenja se otroci naučijo postopoma, ko se učijo plazenja.
  6. Dojenčki se lahko začnejo plaziti že okoli šestega meseca, najpogosteje pa med osmim in desetim mesecem življenja. Obstajajo pa tudi otroci, ki to fazo v celoti preskočijo. Okoli enega leta dojenčki navadno že stojijo, nekateri tedaj tudi že shodijo. Večina dojenčkov pa vendarle shodi nekoliko pozneje – med 15 in 18 mesecem.
  7. Dojenčki prepoved »ne« razumejo že ob koncu prvega leta starosti. Razumevanja prepovedi in pravil, ki jih postavljajo starši, pa se učijo postopoma nekje do konca 24. meseca.
  8. Prvo čebljanje se pogosto pojavi pri 9 mesecih, pri enem letu pa dojenčki že znajo nekaj besed. Učenje govora poteka preko ljubeče komunikacije staršev z dojenčkom.
  9. Med 3 in 4 meseci naj bi se dojenček že znal za nekaj minut zaposliti sam s sabo. Takšna samostojna igra dojenčka je običajno sestavljena iz brbljanja, poslušanja svojih zvokov, igranje s svojimi rokami, opazovanje in prijemanje igrač ipd.
  10. Dojenček lahko prvič poskusi gosto hrano med petim in šestim mesecem, prej pa zaradi nerazvitosti prebavnega trakta raje ne.