Domov Nosečnost in porod Zakaj na porodni tečaj?

Zakaj na porodni tečaj?

porodni tecaj

Porod je eden izmed čustveno najbolj nabitih in posebnih trenutkov v življenju večine staršev. Pri ženski gre za prehod od nosečnosti k materinstvu, kar žensko globoko zaznamuje. Pri moškem gre za spremljanje spremembe, skozi katero gre ženska in doživljanje lastnega postajanja »biti oče«. Vsaka nosečnica in njen partner si želita, da bi porod potekal čim lažje, brez komplikacij in da bi oba, mamica in novorojenček, iz porodnega dogodka prišla zdrava in bogatejša za lepo izkušnjo. Čeprav gre za naravno danost, je porod težka in za žensko telo naporna izkušnja, na katero pa se je mogoče ustrezno fizično in duševno (čustveno) pripraviti. Porodni tečaj oziroma priprave na porod so namenjene izobraževanju obeh parterjev o porodu, da bi se dneva rojstva tako mama kakor oče spominjala v lepi luči.

Kako poteka porodni tečaj?

Porodni tečaj običajno poteka v obliki rednih srečanj. Posamezna srečanja skupaj sestavljajo vsebinske oziroma tematsko zaključene enote. Na tečaju se tako pari spoznavajo s potekom nosečnosti, porodom in prihodom dojenčka v materino ali očetovo naročje. Priprave na porod  so v prvi meri namenjene zagotavljanju čim lepše porodne izkušnje obeh. Porodni tečaj je razdeljen v naslednje sklope: Nosečnost, Zdrav porod, Porodna bolečina, Dihanje med porodom, Novorojenček- prvič v vašem naročju, Porodna zgodba (izkušnje).

 • Prvi sklop oziroma srečanje je namenjeno nosečnosti, saj le ta bistveno oblikuje še nerojenega otroka. V nosečnosti naj bi bili tako postavljeni temelji za celotno otrokovo življenje. Ženska naj bi v tem obdobju bolje spoznala samo sebe in se posvetila osebni rasti. Pri oblikovanju temeljev za bodočega otroka s svojo podporo in ljubeznijo bistveno sodeluje tudi bodoči oče. Porodni tečaj tako parom predstavi, zakaj je pomembno, da se ženska v nosečnosti dobro počuti, prav tako pa se par spozna s čustvenimi pripravami na prihajajočega otroka in izve, kako že v nosečnosti graditi vez z njim.
 • Drug sklop je namenjen zdravemu porodu. Porod ustvarjajo: mati, otrok, oče in ostali prisotni. Zaradi boljšega občutka, varnosti in zaupanja je za bodoča starša pomembno, da čim bolj poznata potek naravnega poroda, kaj se dogaja v porodni sobi, kakšni so utečeni postopki, itd. Na ta način vsaj približno vesta, kaj lahko od porodnega dne pričakujeta, kaj moti porod in kaj ga podpira, spoznata pa se tudi z morebitnimi zapleti na poti. Ker so ženske med porodom zelo občutljive in dojemljive, je zelo pomembno, da se pri porodu ustvari zaupljivo in varno okolje, k čemur lahko veliko pripomore partner in osebje v porodnišnici. Na porodnih tečajih običajno spregovorijo tudi o pomenu strahu pred in med porodom. Strah je lahko velik paralizator in ovira naravni tek poroda. Porodni tečaj se osredinja okoli skrivnosti dajanja življenja.
 • En sklop oziroma srečanje je navadno namenjeno tudi porodni bolečini. Kljub temu, da mnogi menijo, da je porodna bolečina samo trpljenje, se na porodnem tečaju govori predvsem o izvoru moči in pravilnih odzivih na porodno bolečino. Iz bolečine lahko ženska namesto trpljenja ustvarja marsikaj drugega. Pri premagovanju bolečine je bistven odnos ženske do nje. Porodna bolečina ima svoj smoter – odpira ženskino telo in na dan pripelje najbolj čudovito stvaritev – otroka. Porodni tečaj je namenjen  pogovarjanju o bolečini, da bi jo porodnice na porodu lažje sprejele, osmislile in pretvorile v pozitiven izvor moči. Prav tako na tečaju partnerja izvesta nekaj praktičnih načinov za naravno lajšanje bolečin.
 • Naslednji sklop je namenjen dihanju in tudi gibanju med porodom. Na to, da je porod lažji in hitrejši, ima velik vpliv ravno ženska s svojim gibanjem in dihanjem. Pomembno je, da je telo sproščeno, čustva pozitivna, dihanje ritmično, telo v rahlem zibanju,… Na porodnem tečaju se porodnice učijo, katera gibanja dobrodejno vplivajo na telo, katere porodne položaje poznamo, katere masaže lahko uporabimo in kakšni načini dihanja so najboljši, da telo ostane sproščeno in se hitreje odpira.
 • En sklop je posvečen tudi prvemu stiku z dojenčkom. Rojstvo je velika preobrazba in ločitev matere od otroka. Porodni tečaj je namenjen temu, da nova družina spozna, kaj je v prvi uri po porodu najpomembneje, kako ustrezno skrbimo za novorojenčka, kakšne so potrebe dojenčka, itd.

Porodni tečaji pa so namenjeni tudi deljenju izkušenj in različnih porodnih zgodb. Na ta način se bogati znanje, osebne zgodbe pa imajo največjo možno sporočilnost, kjer vsak najde tisto, kar potrebuje.

Razlogi za porodni tečaj

 • Ker se s povečanim znanjem krepi zaupanje in porod ni več nek strahoten in oddaljen dogodek.
 • Ker poznavanje lastnega telesa pomaga pri procesu poroda.
 • Ker se s porodnim tečajem mnoge nosečnice otresejo strahu.
 • Ker se bo otrok lepše rodil, če boste sami pripravljeni na porod.
 • Ker se lahko naučite pravilnega dihanja in gibanja, da porod steče čim bolj gladko.
 • Ker na ta način dobite zaupanje v sebe in v svoje moči za obvladovanje bolečine.
 • Ker se porodni tečaj osredotoča na to, da je žensko telo v devetih mesecih iz dveh celic sposobno razviti otročička in ga je ženska torej sposobna tudi roditi.
 • Ker je otrok živ in dojemljiv še, ko je v trebuščku.
 • Ker je na porodnih tečajih čas za vprašanja, pomisleke, izražanje občutkov, dvomov, želja, itd.
 • Ker vas porodni tečaj okrepi in naredi samozavestne, da si upate reči življenju »da« in da rečete tudi »ne«, ko je to potrebno.
 • Ker dobra priprava na porod pomeni manjšo možnost zapletov na samem porodu.