Domov Učenje in vzgoja Starševstvo kot priložnost za osebnostno rast

Starševstvo kot priložnost za osebnostno rast

starsevstvo rast

Ko človek prvič postane starš, s tem hkrati prvič v svojem življenju postane v polnosti odgovoren še za drugo živo človeško bitje poleg sebe. Nekateri starševstvo sprejemajo kot nekaj povsem naravnega in spontanega, spet drugim nova naloga in odgovornost močno pretreseta življenje. Ob zavedanju, da je odgovorno starševstvo vseskozi trdo delo in da čarobne paličice ter bližnjic ni, pa je ta proces hkrati tudi eden izmed najboljših načinov za samospoznavanje, samovzgojo  in osebnostno rast.

Z otrokom vas ni manj, temveč več

Nekateri starši znajo povedati, da so se ob prihodu novega družinskega člana in ob njegovem odraščanju, sami sebi vse bolj zdeli tujci. Pogost je tudi občutek, da so z otroci starši izgubili sebe, kot so se poznali, preden so se odločili za družino. Vsekakor je res, da otroci pomenijo veliko prilagajanja, starši morajo na račun vzgoje mnogokrat nekoliko ob stran postaviti tudi svoje hobije. Toda starševstvo še zdaleč ne sme postati naporno opravilo, ki vas čaka, ko se vrnete iz službe. Nasprotno je lahko starševstvo ob medsebojni pomoči obeh partnerjev in ustreznih pristopih odlična priložnost za samospoznanje in osebni napredek. Tako mati kakor oče se lahko kljub otrokom še vedno samouresničujeta in v polnosti živita svoje potenciale.

Ob otrocih uživajte

Otroci so odlična priložnost za smeh, sproščenost in veselje. Toda vse to je lažje doseči, če ste tudi sami kot otroci takšne občutke prejemali od svojih staršev. Starši lahko s svojimi otroci izbirajo skupne hobije, hkrati pa ohranijo čas zase in svoje specifične interese. Starševstvo je v prvi vrsti dar in poslanstvo, ki človeka – starša, sooči z njegovimi pomanjkljivostmi in omejitvami. Navadno si odrasli šele v starševstvu iskreno priznamo napake – svoje in tudi napake, ki jih prej nismo prepoznali pri drugih. Z branjem pravljic kot starši razvijamo domišljijo, hkrati pa otroci s svojim čudenjem večajo našo kreativnost. Vse to je moč uporabiti za osebni napredek. Otroci povečujejo senzitivnost in sposobnost empatije, hkrati pa starše najbolje naučijo, kako dobro izkoristiti vsak trenutek.