Domov Nosečnost in porod Kdaj narediti test nosečnosti?

Kdaj narediti test nosečnosti?

Pregnancy Test - Positive

Test nosečnosti je najlažji način za ugotavljanje nosečnosti doma. Najbolj optimalen čas za opravljanje testa nosečnosti ni lahko določiti, saj je vsako žensko telo drugačno, drugačen pa je tudi ciklus vsake ženske posebej. Najbolj natančno lahko sum na nosečnost potrdi ali ovrže pregled pri ginekologu. Vendarle pa se večina strokovnjakov strinja, da so rezultati testa najbolj zanesljivi, če ga opravite zjutraj in torej uporabite jutranji urin. Priporočeno je, da testa nosečnosti ne opravljate prej, kakor dva tedna po ovulaciji. Šele po tem obdobju je namreč moč pričakovati zanesljive rezultate. V kolikor se namreč test nosečnosti opravi tik pred dejansko menstruacijo, obstaja velika verjetnost, da bo rezultat testa izkrivljen. V tem obdobju je namreč v telesu prisotno veliko hormonsko neravnovesje, kar pomeni, da je v krvi preveč hCG -ja (humani horionski gonadotropin – nosečniški hormon). Posebej pozorne morajo biti ženske, ki opravljajo zgodnji test nosečnosti. V takem primeru se namreč lahko zgodi, da bo test negativen, čeprav je ženska noseča. To seveda lahko ogroža tako ženskino kakor otrokovo zdravje, zato je pravilen rezultat na testu nosečnosti zelo pomemben.

Po oploditvi začne jajčece proizvajati nosečniški hormon, ki se sprva zazna le v krvi, nato pa tudi v urinu.

Ali je test nosečnosti 100 % zanesljiv?

Večina proizvajalcev svoje teste oglašuje kot 100 % zanesljive. Kljub temu so pogosti primeri, ko testi zaradi različnih vzrokov ne pokažejo pravilnega rezultata. Vzrok je lahko bodisi napačen trenutek opravljanja bodisi prezgodnje opravljanje testa. Najbolj zanesljiv način ugotavljanja nosečnosti je tako še vedno obisk pri ginekologu.

V prvih tednih po zanositvi se lahko zgodi, da telo samo od sebe prekine nosečnost (biokemična nosečnost). Tako se pri nekaterih ženskah nosečnost konča, še preden jo ugotovijo.

Nekateri testi za ugotavljanje nosečnosti so izdelani tako, da nosečnost zaznajo po vsebnosti nosečniškega hormona (hCG) v krvi. Takšni testi so povsem neustrezni in nezanesljivi pri vseh tistih ženskah, ki ta hormon proizvajajo šele po ovulaciji, čeprav še niso noseče. Na splošno bi tako lahko rekli, da je test nosečnosti zanesljiv v 95-99 % primerov.

Vrste testov za ugotavljanje nosečnosti

Obstaja več različnih testov nosečnosti:

  • Paličica (gre za najpogostejšo obliko testov nosečnosti, kjer se testni trak nahaja v posebnem plastičnem ovoju),
  • Trak (cenejša različica paličice, ki je enako zanesljiva),
  • Testni lonček,
  • Pregled krvi (opravi ga ginekolog na pregledu).

V kolikor nosečnost poteka normalno, je mogoče nosečniški hormon v urinu odkriti že 7 – 10 dni po oploditvi. Nivo hormona hCG narašča z vsakim tednom nosečnosti. Večina testov, katere je mogoče kupiti v lekarni, so primerni za zgodnje odkrivanje nosečnosti – že prvi dan po izostali menstruaciji.

Lažno pozitivna nosečnost

Testi lahko pokažejo lažno pozitivne rezultate zaradi več razlogov. Najpogostejši je gotovo napačen postopek testiranja. Kljub temu, da so si različni testi podobni, se postopki testiranja pogosto precej razlikujejo. Pred izvajanjem testa je zato potrebno natančno prebrati navodila. Pri opravljanju testa se je strogo potrebno držati predpisanega časovnega termina – če je namreč sonda v urinu predolgo, se lahko pokaže lažno pozitivna nosečnost. V takih primerih je najbolje, da test ponovimo.

Posebej pozorne morajo biti ženske pri zunajmaternični nosečnosti, ki jo nosečniški test zazna, a gre v resnici za neaktivno nosečnost, ki lahko ogrozi življenje ženske, zato je pogosto potrebna zdravniška odstranitev zarodka. Pogosto se sicer taka oblika nosečnosti konča tudi sama od sebe s spontanim splavom.

Na lažno pozitiven test nosečnosti lahko vpliva tudi jemanje nekaterih zdravil (zdravila za blaženje menstrualnih motenj, zdravila za vzpodbujanje ovulacije, itd.). Tovrstna zdravila namreč vplivajo na raven proteinov v urinu, ti pa lahko zmedejo rezultate testa.

Lažno pozitiven hCG test lahko povzročijo tudi nekatere bolezni (nekateri karcinomi, itd.).

V primeru pozitivnega testa ali, če se pojavijo vaginalne krvavitve, je potreben obisk ginekologa.  Ginekolog žensko pregleda z ultrazvokom (vaginalnim) in opravi teste krvi, s čimer lahko s 100 % zanesljivostjo pove, ali je noseča ali ne.

Pozitiven test se lahko pojavi tudi pri ženskah, ki trpijo za lažno (fantomsko) nosečnostjo – t.i. psevdocieza. Gre za psihično stanje, v katerem ženske ne morejo sprejeti, da niso noseče, zato se iz intenzivne želje in prepričanja pojavljajo simptomi nosečnosti (jutranje slabosti, nabrekle prsi, povečan trebuh, itd.). To redko čustveno stanje se lahko manifestira tudi s pozitivnim nosečniškim testom, čeprav ženska v resnici ni noseča.