Domov Zdravje Zakaj W položaj sedenja ogroža vašega otroka?

Zakaj W položaj sedenja ogroža vašega otroka?

polozaj W sedenje otrok

W položaj sedenja je nekaj, na kar moramo biti starši pri naših najmlajših še posebej pozorni. Gre za položaj, pri katerem otrok sedi tako, da z nogami tvori dvojni V (W položaj sedenja). Tak položaj namreč ogroža razvoj in zdravje otroka, strokovnjaki pa so si enotni, da pravzaprav za nikogar ni ravno zdravo, da dalj časa sedi v takšnem položaju. Zanimivo je, da otroke lahko pogosto vidimo, da sedijo tako in zdi se, da W položaj sedenja otroke pravzaprav naravnost privlači. Ortopedi to pripisujejo otrokovemu dosegu in kontroli nad igro oziroma igračami, ki je pri tovrstnem sedenju večja kot pri drugih oblikah. Problem položaja W pa je ravno takšna fiksacija otrokovega telesa, ki ob ne-ukrepanju staršev in drugih pedagogov oziroma vzgojiteljev, lahko vodi v resne ortopedske in druge težave. V kolikor torej svojega otroka vidite sedeti v položaju W, ga nemudoma popravite in ga na neustrezno sedenje tudi dosledno opozarjajte, dokler se privajenega sedenja ne bo odvadil.

Zakaj je W položaj sedenja nevaren?

Položaj v obliki črke W otroku pri igri ne omogoča rotacije in prenašanja teže, hkrati pa je tako fiksiran, da se ne more stegovati za bolj oddaljenimi igračami – npr. z drugo roko na nasprotno stran telesa. Rotacija in prenos teže sta pomembni motorični spretnosti, ki otroku omogočajo, da lovi ravnotežje pri teku, hoji, plezanju in drugi igri na prostem. Razvoj vseh teh spretnosti je odločilnega pomena za zdrav telesni napredek in je tudi pomemben za igro pri mizi.

V kolikor se otrok navadi takšnega sedenja, to lahko povzroča:

  • Ortopedske težave (npr. nepravilen razvoj kolka, še posebej če je genetsko nagnjen k temu),
  • Mišične napetosti ( W položaj sedenja povečuje zategnjenost mišic, namesto, da bi otrok pridobival na fleksibilnosti telesa),
  • Nevrološke razvojne napake (W položaj je nevarne za otroke z motnjami gibanja (spatičnost) ali pri hipertoniji (povečani mišični aktivnosti), ker lahko dodatno poudarja napačne in nezaželene gibalne vzorce).

W položaj sedenja otroka sili, da se steguje v desno samo z desno roko in v levo samo z levo roko, razvoj križnega stegovanja pa je pomemben za zdrav telesni razvoj otroka.

Kako preprečiti otroku W položaj sedenja?

Najbolj zanesljiva metoda je ta, da otroku preprečite, da bi se takšnega položaja sploh navadil oziroma naučil. To pomeni, da mu dosledno popravljate noge in ga opozarjate, ko opazite, da sedi v tem položaju. Položaj preprečujte, dokler se otrok takega sedenja ne odvadi. Namesto sedenja v položaju W tako otroka posedajte v druge položaje, ki omogočajo zdrav gibalni razvoj.

Ko otrok še ne hodi, ampak se samo plazi, mu kolena in roke med igro potisnite skupaj, saj mu s tem onemogočite, da bi sedel v W položaj. Na razvoj tega nevarnega vzorca sedenja moramo biti starši torej pozorni že, ko se otrok šele uči sedeti. Kasneje pa skušamo dosledno preprečevati, da bi otrok sedel tako. V kolikor opazite, da otrok sam od sebe ne zna sedeti v drugem položaju kot v W položaju, se o tem posvetujte s pediatrom, ki bo svetoval vaje in drže, s katerimi lahko nastalo škodo popravimo.