Domov Zdravje Za uveljavljanje olajšave za družinske člane časa še do 5. februarja 2017

Za uveljavljanje olajšave za družinske člane časa še do 5. februarja 2017

Dodatki

Vsako leto imamo zavezanci za dohodnino možnost uveljavljanja olajšave za vzdrževane družinske člane. Tudi letos je rok za oddajo obrazca 5.2.2017, da se le ta upošteva pri obračunu dohodnine za preteklo leto. Pri tem je smiselno narediti testni izračun dohodnine in tako preveriti, kateremu izmed družinskih članov se najbolj izplača uveljavljati vzdrževane družinske člane. Vlogo za uveljavljanje tovrstne olajšave lahko izpolnijo in pošljejo vsi, ki tekom leta niso uveljavljali družinskih članov pri akontaciji dohodnine. Prav tako lahko vlogo oddajo tudi vsi, ki bi želeli uveljavljanje spremeniti.

Kakšne so olajšave za obračun dohodnine 2016?

Za prvega vzdrževanega otroka znaša letna olajšava 2.436,92 eur, kar mesečno znese 203,08 eur. Olajšava za vzdrževanega otroka, ki terja posebno nego, je na letni ravni 8.830,00 eur, mesečno pa 735,83. Za drugega vzdrževanega otroka znaša letna olajšava 2.649,24 eur (mesečno 220,77), za tretjega vzdrževanega otroka pa 4.418,54 eur (368,21 eur/mesec). Za četrtega vzdrževanega otroka je letna olajšava 6.187,85 eur (515,65 mesečno) in za petega 7.957,14 eur (mesečna olajšava 663,09 eur). Običajno velja, da naj olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavlja tisti izmed zakoncev, ki prejema višji mesečni dohodek, saj pade v višji davčni razred. Možno je tudi ločeno uveljavljanje olajšave (v primeru ločenih zakoncev), čeprav se pri več otrocih najbolj izplača, da olajšavo za vse otroke uveljavlja eden izmed obeh staršev.

Koga vse lahko uveljavljamo za olajšavo?

Olajšava pri obračunu dohodnine se sme uveljavljati za otroke do 18. leta starosti in za otroke med 18. in 26. letom starosti, ki se izobražujejo (na srednji, višji, visoki stopnji). Prav tako se sme olajšavo za vzdrževanega družinskega člana uveljavljati za otroke, ki so starejši od 26. let, pa so se pred tem letom starosti vpisali na študij in starejši od 18. let, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.  Prav tako se lahko olajšava uveljavlja tudi za tiste otroke, ki za delo niso zmožni (v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb). Prav tako se lahko olajšavo uveljavlja tudi za druge družinske člane (ki niso otroci), npr. za zakonca ali zunajzakonskega partnerja, ki je nezaposlen in je brez lastnih dohodkov (ti morajo biti manjši od 203,08 eur/mesec). Olajšavo se sme uveljavljati tudi za razvezanega zakonca zavezanca, če mu je sodno priznana pravica do preživnine, za starše ali posvojitelje zavezanca, ki nimajo dohodkov za preživljanje ali so ti nižji od 203,08 €/mesec. Vlogo za olajšavo za vzdrževane družinske člane pa se sme oddati tudi za druge člane kmetijskega gospodinjstva, ki sodelujejo pri osnovni kmetijski ali gozdarski dejavnosti in so brez lastnih dohodkov.

Kaj pa če rok 5.2.2017 zamudim?

V kolikor vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pozabite oddate pravočasno in zamudite predpisani rok 5.2.2017, potem še vedno ni vse izgubljeno. V tem primeru morate počakati, da vam FURS pošlje informativni izračun dohodnine. To FURS pošilja v dveh svežnjih (konec marca in konec maja), nato pa se na ta informativni izračun pritožite in na ta način uveljavljate želeno spremembo. V tem primeru bo olajšava upoštevana, res pa je, da boste odmerjeno dohodnino prejeli nazaj nekoliko pozneje, kot če bi vlogo oddali pravočasno.