Domov Nosečnost in porod Kakšni so prvi znaki nosečnosti?

Kakšni so prvi znaki nosečnosti?

prvi znaki nosečnosti

 

Nosečnost nekatere ženske prepoznajo že takoj po spočetju, spet druge nanjo posumijo šele po nekaj izostankih menstruacije. Prvi znaki nosečnosti so tako lahko prisotni bolj ali manj intenzivno, pri nekaterih ženskah se na začetku sploh ne pojavijo, spet druge se prve mesece svoje nosečnosti ukvarjajo samo z njimi. Poglejmo si torej, kateri so prvi in najpogostejši znaki nosečnosti!

 

 

Prvi znaki nosečnosti

  • Utrujenost – gre za neobičajno utrujenost, ki žensko popade sredi dneva ali celo kmalu po tem, ko se zjutraj naspana vstane. Strokovnjaki predvidevajo, da takšno utrujenost povzroča ženski hormon progesteron, katerega vsebnost se na začetku nosečnosti znatno poveča. Tovrstna utrujenost je značilna za prvo in zadnje trimesečje, ko je telo utrujeno predvsem zaradi povečane teže.
  • Boleče ali na dotik občutljive prsi – razlog za občutljive prsi je povišana raven hormonov. Nekaterim ženskam se prsi tudi vidno povečajo. Nekatere občutek primerjajo z občutljivostjo prsi pred nastopom menstruacije.
  • Krvavi izcedki iz nožnice – znano je, da ženske 12-14 dni po spočetju lahko krvavijo. Pri tem gre za blag, rdeč, rožnat ali rjavkast izcedek, ki običajno traja dan ali dva. V kolikor krvavenje spremlja huda in močnejša bolečina, je priporočljivo obiskati ginekologa, ki preveri, ali ne gre nemara za zunajmaternično nosečnost.
  • Jutranja slabost (z bruhanjem) – jutranja slabost ali slabost, ki traja preko celega dne, je eden izmed najpogostejših znakov nosečnosti. Slabost vpliva na razpoloženje in počutje, običajno pa traja do konca prvega trimesečja. Slabost lahko spremlja tudi bruhanje, ni pa to nujno. Če slabost po prvem trimesečju ne preneha, se običajno nadaljuje v manj intenzivni obliki. V zelo redkih primerih lahko slabost traja skozi vseh devet mesecev. Če slabost nosečnico spremlja vse do poroda, jo imenujemo hiperemeza.
  • Pogostejše uriniranje – nekatere ženske nosečnost prepoznajo tudi po pogostejšem uriniranju. Skozi nosečnost se potreba po uriniranju običajno veča, še posebej neprijetna je proti koncu nosečnosti, ko plod že pritiska na materin mehur.
  • Izostala menstruacija – ženske, ki imajo sicer redno menstruacijo, lahko po njenem izostanku hitro sklepajo na potencialno nosečnost. Izostanek menstruacije je precej gotov in pogost znak, da je ženska noseča. Za potrditev vašega suma, je v lekarni najbolje kupiti nosečniški test ali pa se odpraviti do svojega ginekologa. Čeprav je izostala menstruacija med najbolj prepoznavnimi znaki nosečnosti, pa ne pomeni nujno, da ste noseči.
  • Večja občutljivost za vonj – mnogo nosečnic priča o tem, da v nosečnosti nekaterih vonjev, ki so se jim dotlej zdeli povsem običajni, preprosto niso več prenesli. Takšna občutljivost naj bi bila posledica naraščanja hormona estrogena. Zelo rado se zgodi tudi to, da se nosečnici med nosečnostjo upre tudi hrana, ki jo je prej imela zelo rada.
  • Občutek napihnjenosti – ta občutek je podoben občutku pred menstruacijo. Napihnjenost je povezana s hormonskimi spremembami v telesu. Ob napredovanju nosečnosti se priporoča izbira udobnih in prožnih oblačil, ki vas v predelu pasu ne bodo tiščala.

Če vam znaki nosečnosti še vedno niso potrdili, ali ste noseči, potem je najbolj zanesljiv način, da to izveste, ta, da naredite nosečniški test ali pa se odpravite na ginekološki pregled.