Domov PR Naj bodo vaši otroci varni v vročem poletju 

Naj bodo vaši otroci varni v vročem poletju 

Družina

Poletje je čas za igro na prostem, družinske izlete in sproščanje ob vodi, prinaša pa tudi ekstremne temperature, ki lahko predstavljajo resno nevarnost za naše najmlajše. Otroci so bolj dovzetni za vročinske udarce in dehidracijo zaradi svojih manjših teles in hitrejšega metabolizma. Starši moramo biti še posebej pozorni na varnost svojih malčkov v vročih dneh, da se izognemo neprijetnim in nevarnim situacijam. Prekomerna izpostavljenost soncu in visokim temperaturam lahko povzroči resne zdravstvene težave, zato je nujno, da starši razumemo in poznamo načine, na katere lahko zaščitimo svoje male zaklade. 

Razumevanje vročinskega stresa pri otrocih 

Vročinski stres nastane, ko telo ne more več učinkovito uravnavati svoje temperature. Otroci so še posebej občutljivi na vročinski stres, ker njihovo telo hitreje proizvaja toploto in se počasneje ohlaja. Njihov termoregulacijski sistem ni tako učinkovit kot pri odraslih, kar pomeni, da se lahko hitreje pregrejejo. Poleg tega otroci pogosto ne prepoznajo znakov vročinskega stresa, dokler ni prepozno, zato je ključnega pomena, da starši pozorno spremljamo počutje svojih otrok. 

Po čem prepoznamo vročinski stres? 

 • Rdeča in vroča koža,  
 • hitro bitje srca,  
 • glavobol,  
 • vrtoglavica,  
 • slabost in bruhanje, 
 • razdražljivost in zaspanost. 

Če opazimo katerega od teh simptomov pri otroku, je pomembno, da takoj ukrepamo in otroka ohladimo. S hitrim prepoznavanjem teh simptomov in takojšnjim ukrepanjem lahko preprečimo resnejše zdravstvene težave, kot je vročinski udar. 

Preprečevanje pregrevanja 

V prvi vrsti lahko pregrevanje preprečimo s primerno hidracijo. Pomembno je, da otroke spodbujamo, da pijejo vodo redno, tudi če niso žejni, saj žeja pogosto nastopi prepozno. Priporočljivo je, da otroci pijejo vodo pred, med in po igri na prostem. Poleg vode so lahko primerne tudi razredčene sadne pijače, ki pomagajo nadomestiti izgubljene elektrolite.  

Kako vem, ali je moj otrok dehidriran? Znaki dehidracije vključujejo suha usta, redko uriniranje, temen urin, utrujenost in omotico.  

Drugi pomemben dejavnik, ki preprečuje pregrevanje so primerna oblačila. Prav tako kot odrasli, je priporočljivo, da tudi otroci nosijo lahka in svetla oblačila iz materialov, ki dihajo – bombaž ali lan. Ta oblačila pomagajo ohranjati telo hladno, saj svetle barve odbijajo sončno svetlobo, primerni naravni materiali pa pustijo koži, da diha. 

Izogibati se moramo neposredni sončni svetlobi. Najboljši čas za igro na prostem je zgodaj zjutraj ali zvečer, ko sonce ni tako močno. Uporabljajte senčnike, klobuke in sončna očala, da zaščitite otroke pred soncem.  

Pomembno je tudi, da se v času najtoplejših ur v dnevu zadržujemo v svežem in prezračenem prostoru, pri čemer poskrbimo, da ni prevelike temperaturne razlike med zunanjim in notranjim prostorom. Nikakor se ne zadržujemo na soncu ali v razgretih prostorih. Pred poletjem je dobro, da preverimo delovanje klimatske naprave ter po potrebi pokličemo serviserja ali investiramo v novo. 

Prva pomoč pri vročinskem udaru 

Vročinski stres je stanje, ki se pogosto pojavi pred vročinskim udarom. Slednji je resno stanje, ki zahteva takojšnje ukrepanje. Prepoznamo ga po:  

 • zelo vroči in suhi koži, ki lahko postane rdeča,  
 • hitrem in močnem bitju srca,  
 • slabosti in bruhanju,  
 • krčih, 
 • hudi vrtoglavici in izgubi zavesti. 

Če otrok doživi vročinski udar, je pomembno, da starši hitro prepoznamo simptome in ukrepamo. Gre za resno in nujno medicinsko stanje. Če sumite, da ima otrok vročinski udar, ga takoj premaknite v hladen prostor, odstranite odvečna oblačila, začnite z ohlajanjem telesa z mokrimi brisačami ali hladno vodo in pokličite nujno medicinsko pomoč. Ne čakajte, da se stanje izboljša samo od sebe, saj lahko vročinski udar hitro napreduje in povzroči trajne poškodbe ali celo smrt. Med čakanjem na pomoč otroka še naprej hladite in spremljajte njegove vitalne znake. 

Kako preženemo dolgčas v notranjih prostorih? 

Čas v zaprtih in ohlajenih prostorih lahko preživimo na veliko zabavnih načinov. Ustvarjalne dejavnosti, kot so risanje, slikanje ali urjenje ročnih spretnosti, so odlične za širjenje otroške domišljije. Organiziramo lahko tematske dneve, kjer otroci ustvarjajo projekte povezane z določeno temo, na primer morski svet, vesolje ali gozdne živali. Interaktivne igre – sestavljanke, igranje z igračami ali družabne igre, grajenje s kockami, lutke in improvizirane predstave – so prav tako odlične, ker spodbujajo kreativnost. 

Poleg tega lahko organizirate notranje športne dejavnosti, kot so joga za otroke, plesne vaje ali lahke telovadne vaje, ki jih lahko izvajate skupaj z otroki. Takšne dejavnosti pomagajo ohranjati fizično aktivnost tudi v notranjih prostorih. Priljubljene so tudi interaktivne video igre, ki spodbujajo gibanje in sodelovanje. Skupinsko gledanje izobraževalnih filmov ali dokumentarcev je prav tako lahko zanimiva in poučna dejavnost. 

Kaj pa igra na prostem? 

Beton in asfalt lahko postaneta zelo vroča in povzročita opekline, zato je bistveno bolj razumna odločitev igra na travnatih ali peščenih površinah. Če je mogoče, postavite igralne naprave v senco ali jih pokrijte z zaščitnimi ponjavami, ki zmanjšajo segrevanje površin. 

V tem primeru ne smemo pozabiti tudi na primerno obutev, ki male nogice zaščiti pred razgretimi površinami. Sandali z zaprtimi prsti ali lahki športni copati so prava izbira za vroča tla.  

Zaščitne kreme z visokim zaščitnim faktorjem (SPF) so nujne za zaščito kože pred škodljivimi UV žarki, tudi zjutraj in zvečer, ko mislimo, da sonce ni tako močno. Kremo je potrebno nanesti vsaj 30 minut pred izpostavitvijo soncu in redno ponavljati nanos, zlasti po igri v vodi ali pri znojenju. Zaščitna oblačila, kot so majice z dolgimi rokavi in dolge hlače iz lahkih materialov, lahko dodatno zmanjšajo tveganje za sončne opekline. 

V vročih dneh se izogibajmo intenzivnim športnim aktivnostim in tekmovalnim igram na prostem, ki doprinesejo k hitremu pregrevanju. Nogomet, košarka ali tek naj bodo omejeni na zgodnje jutranje ali pozne večerne ure, ko so temperature nižje. 

Bolj so primerne vodne igre: škropljenje z vodo, igre z vodnimi baloni ali postavitev majhnih bazenčkov. Vodne pršice in fontane v parkih so prav tako odlične za osvežitev. Igra v senci prav tako lahko zagotovi varno in prijetno zabavo. Z otroki lahko beremo knjige, ustvarjamo in igramo družabne igre ali pripravimo piknik pod drevesom, kjer je dovolj sence.  

Posebni nasveti za dojenčke in malčke 

Dojenčke in malčke je treba še posebej zaščititi pred vročino. Tako kot za večje otroke tudi za malčke poskrbite, da ne bodo preveč oblečeni in redno preverjajte njihovo telesno temperaturo. Pregrevanju med spanjem se izognete z uporabo lahkih rjuh in vzdrževanjem primerne temperature prostora. Dojenčki so še posebej občutljivi na vročino, zato naj bodo vedno v senci in zaščiteni pred neposrednim soncem. 

Dojenčkom in malčkom pogosto ponujajte tekočino – dojite ali ponudite stekleničko – da preprečite dehidracijo. Uporabljajte kreme za sončenje, ki so primerne za občutljivo dojenčkovo kožo ali jih oblecite v zaščitna oblačila.  

Nasveti za starše in skrbnike 

Otroci se učijo s posnemanjem. Poskrbimo, da tudi sami sledimo istim nasvetom za varnost v vročini. Če otroci vidijo, da starši pijejo dovolj vode, nosijo zaščitna oblačila in se izogibajo soncu, bodo najverjetneje sledili njihovemu zgledu. Pojasnimo jim pomembnost varnosti v vročini na enostaven in razumljiv način med skupnimi kosili ali večerjami, razložimo, zakaj je pomembno piti vodo, nositi klobuk in se izogibati soncu. Spodbujajmo jih, da postavljajo vprašanja in izražajo svoje skrbi. 

Poskrbimo, da se zadržujemo v dobro prezračenih prostorih na primerni temperaturi. Svoj dom prezračujmo v poznih večernih urah, ponoči in zgodaj zjutraj, tekom dneva pa prilagodimo nastavitve svoje klimatske naprave, da bo prostor svež, a ne toliko ohlajen, da bi povzročil temperaturni šok, ko stopimo iz hiše. 

Svojo hišo skrbno opremimo s klimatsko napravo, ki bo ustrezala vsem potrebam in željam, saj klime ne zagotavljajo le hlajenja, pomagajo tudi pri izboljšanju kakovosti zraka. Filtri poskrbijo za odstranjevanje odvečnega prahu, alergenov in ostalih nečistoč, kar predstavlja bolj zdravo bivalno okolje. 

Dobro je tudi, da imamo vedno pripravljen komplet z najnujnejšimi rečmi, ki vključuje hladne obkladke, kremo za sončenje, dodaten komplet primernih oblačil, vodo in navodila za prvo pomoč. Približajmo jim nekaj osnovnih korakov prve pomoči, kot je uporaba hladnih obkladkov in kdaj poiskati pomoč odraslih. Pripravljenost na izredne razmere lahko bistveno zmanjša stres in omogoči hitro ukrepanje, ko je to potrebno. 

Uživajte varno v poletju  

Zaščita otrok pred vročino je ključnega pomena za njihovo zdravje in dobro počutje. Sledite tem nasvetom, da bodo vaši otroci varni, hidrirani in zaščiteni pred nevarnostmi vročine. Skrb za varnost otrok ni le naloga, temveč odgovornost, ki jo moramo vsi jemati resno. Poletje je čas za zabavo in ustvarjanje nepozabnih spominov. Z ustreznimi ukrepi in skrbnim načrtovanjem lahko zagotovimo, da bodo naši otroci varno uživali v vseh čarih poletja. Spodbujajmo varno igro, bodimo vzor s tem, ko sledimo varnostnim ukrepom in poskrbimo za prijetne, brezskrbne in varne poletne dogodivščine.  

Z upoštevanjem nasvetov za varno uživanje v najbolj vročih mesecih in pravo klimatsko napravo naj vaš dom preplavita otroški smeh in veselje. Vrhunske klimatske naprave znamke Daikin najdete pri podjetju Airabela. Več informacij o tem, kako do svežih prostorov na vrhuncu vročinskega vala vas čaka na spletni strani Airabela. Tam lahko v stik stopite tudi z izkušenimi strokovnjaki, ki so vam vedno na voljo za svetovanje. V kolikor bi se pred nakupom radi prepričali ali je vaša izbira zares prava za vas, vas klimatske naprave čakajo tudi v njihovem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani. 

Kontakt: 080 88 50 ali info@airabela.si

Naročnik oglasnega sporočila je AIRABELA D.O.O.